I dok su se bh. političari vozili u Passatima: Papa poremetio protokol i vozio se Fordom Focusom

Papa Franjo stigao je iz rimske zračne luke Fiumicino u državni posjet i pastoralni pohod Bosni i Hercegovini kako bi ohrabrio pomirbu u toj zemlji dvadeset godina nakon postizanja mirovnih sporazuma kojima je okončan rat

Ovo je drugi posjet jednog Pape Sarajevu. Papa Ivan Pavao II. posjetio je BiH 1997. godine, a zatim i 2003. kada je bio u Banja Luci.

 

Posjet pape Franje BiH odvija se pod geslom ‘Mir vama’, a on je uoči dolaska poručio kako tamo stiže da bi katolike utvrdio u njihovoj vjeri, podupro ekumenski i međureligijski dijalog te ohrabrio sve na miran suživot u toj zemlji.

 

Papu je u zračnoj luci dočekala delegacija predvođena Draganom Čovićem, članom Predsjedništva BiH, nadbiskupom vrhbosanskim kardinalom Vinkom Puljićem i apostolskim nuncijem Luigijem Pezzutom.

 

Papu je pozdravilo i 140 djece odjevene u narodne nošnje iz različitih dijelova BiH.

 

Uz papu Franju u izaslanstvu Svete Stolice koje ga prati tijekom posjeta Sarajevu su i državni tajnik Pietro Parolin, predsjednik Papinskog vijeća za međureligijski dijalog kardinal Jean-Louis Tauran te predsjednik Papinskog vijeća za promoviranje jedinstva kršćana kardinal Kurt Koch.

 

Kolona vozila sa Svetim Ocem se iz zračne luke uputila prema sjedištu Predsjedništva BiH gdje je Papi pripremljena ceremonija svečanog dočeka uz vojne počasti i nazočnost najviših dužnosnika bosanskohercegovačke izvršne, zakonodavne i sudske vlasti.

 

Zanimljiv je bio i polazak pape prema zgradi Predsjedništva. Pratnja je i ovaj put podrazumijeva skupocjene vozila dok je skromni papa Franjo sjeo – u nešto jeftinije i skromnije vozilo – Ford Focus.

 

(tportal)

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close