LifestyleZdravlje

Hurme – voće br. 1 protiv loše probave hipertenzije i holesterola

Hurme – voće br. 1 protiv loše probave hipertenzije i holesterola

U blagotvorna svojstva ovog voća spadaju ublažavanje zatvora, poremećaja varenja, problema sa srcem, anemije, seksualne disfunkcije, dijareje, karcinoma stomaka i mnogih drugih oboljenja.

One su bogate nekim vitaminima, mineralima, a i vlaknima. Ovo ukusno voće sadrži ulje, kalcijum, sumpor, gvožđe, kalijum, fosfor, mangan, bakar i magnezijum; sve sastojke koji su korisni za zdravlje.

Neki eksperti za zdravlje kažu da je jedna voćka dnevno neophodna za izbalansiranu i zdravu ishranu.

Možete li da pogodite ime ovog voća?

Hurme

Ljudi hurme konzumiraju na nekoliko načina, na primer, pasta od hurmi sa mlekom, jogurtom ili hlebom ili buterom, što ih čini još ukusnijima. Pasta je korisna i za decu i za odrasle osobe, posebno u periodu oporavka od povreda ili bolesti.

Još malo o blagotvornim svojstvima hurmi

Kada smo kod broja minerala, vitamina i lekovitih fitonutrijenata u hurmama, dovoljno je reći da ih je mnogo. Pre svega, one se lako vare i tako omogućuju vašem organizmu da iskoristi sve njihove blagodeti.

Dijetalna vlakna u hurmama pomažu da se lako kreću kroz creva i sprečavaju apsorpciju LDL (lošeg) holesterola, tako što se vezuju za supstance koje sadrže kancerogene hemikalije.

Sadržaj gvožđa, komponente hemoglobina u crvenim krvnim zrncima, određuje ravnotežu kiseonika u krvi.Kalijum, elektrolit, kontroliše srčani ritam i krvni pritisak.

Vitamine B grupe kojih ima u hurmama, kao što su karoteni lutein i zeaksantin, apsorbuje  mrežnjača (retina) i pomoću njih održava funkciju filtriranja svetlosti na optimalnom nivou, a osim toga, oni sprečavaju degeneraciju žute mrlje.

Hurme sadrže vitamina A i K. Vitamin A štiti oči, održava zdravlje kože i sluzokože, a čak i štiti pluća i usta od nastanka karcinoma. Vitamin K je krvni koagulant koji utiče i na metabolizam kostiju.

Tanini, koji spadaju u flavonoide, kao i u polifenolne antioksidante, pomažu u borbi protiv infekcije i upale i sprečavaju preterano krvarenje (antihemoragici).

Bakar, magnezijum, mangan, vitamin B6 (piridoksin), niacin, pantotenska kiselina i riboflavin, takođe se nalaze u hurmama, usled čega one imaju jedinstvena preventivna i lekovita svojstva.

Udruženi, ovi kofaktori pomažu organizmu da metaboliše ugljene hidrate, proteine i masti.

Umereno konzumiranje hurmi može da doprinese zdravlju na više načina, na primer, štite ćelije od oštećenja koja izazivaju slobodni radikali, pomažu u prevenciji moždanog udara, koronarne bolesti srca i nastanka karcinoma debelog creva, prostate, dojke, grlića materice, pluća i pankreasa.

Takođe, nervni sistem ima mnogo koristi od hurmi jer one sadrže velike količine kalijuma.

Hurme su među najboljim slatkim i prilagodljivim namirnicama koje regulišu proces varenja. Značajno mogu da podignu energetski nivo pola sata nakon jela.

Američko društvo za karcinom preporučuje dnevni unos dijetalnih vlakana u količini od 20 – 35 g, a to se može postići konzumiranjem hurmi.

Takođe, kaže se da jedna hurma dnevno čuva zdravlje očiju do kraja života. Poznate su i po tome što su prilično delotvorne protiv problema noćnog slepila.

 

Dijeta plus

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close