Humanitarna akcija „Visočani za nastradale u poplavama“

U toku jučerašnjeg dana provedene su razne aktivnosti na širenju akcije i prikupljanju pomoći za ugrožene građane Bosne i Hercegovine. Nakon prekjučerašnjeg okupljanja 12 udruženja oko humanitarne akcije Udruženja građana “Opstanak”, jučer je u Velikoj Sali općine Visoko održan hitni sastanak dežurnog štaba Civilne zaštite i kompletnog NVO, na kome su dogovoreni planovi za dalje aktivnosti i gdje su doneseni određeni zaključci.
Veliki broj udruženja koji se odazvao ovom sastanku dao je svoje predstavnike koji će do završetka koordinirati ovu akciju, kako bi ona bila što uspješnija. Zaključci nakon sjednice su glasili: Sva prikupljena pomoć na određenim punktovima biti će pod ingerencijom Crvenog križa i Civilne zaštite Visoko, koji će ovu pomoć distribuirati dalje onako kako je najpotrebnije, ova pomoć će se skupljati na unaprijed određenim punktovima diljem općine, a zatim će volonteri ovu pomoć dovoziti u centralni magacin koji je stacioniran u bivšoj kasarni “Ahmet Fetahagić”, odakle će biti distribuirana pomoć na području općine i dalje u ugrožene zone, koordinatorski timovi će svesrdno pomagati jedni drugima u akciji prikupljanja pomoći kako bi se što prije sakupilo što više pomoći za ugrožene sugrađane. Na kraju ovoga mole se svi članovi NVO-a i druge skupine građana da ne djelujuju samostalno i ne prave veći problem oko transporta pomoći i da je eventualno sami transportuju u ugrožena područja, nego da se uključe u ovaj jedinstveni sistem prikupljanja u kome će pomoć dopremiti u glavni magacin kasarne “Ahmet Fetahagić”, čije radno vrijeme je od 17:00 do 19:00 sati, kako ne bi dolazilo do još većih problema u ugroženim područjima.

 

Netom prije ovog sastanka, ispred 12 prekjučer okupljenih udruženja oko UG “Opstanak”, iz prostorija UG “Confero” poslana je pošiljka preko volontera i drugih društveno odgovornih sugrađana na područje općine Maglaj, kako bi se na neki način olakšalo ovim ljudima kojima je potrebna svaka vrsta pomoći. Ova pošiljka je sadržavala:

 

33 litra mlijeka; 107,5 litara vode, 11 litara ulja, 27 komada tjestenine, 112 komada konzervi, 2 pakovanja salame, 1 pakovanje sudžuka, 5 kilograma riže, 5 kilograma šećera, 5 kilograma graška, 12 pakovanja maramica, 12 komada slatkiša.

 

Također, druge nevladine organizacije već su u nekoj svojoj privatnoj režiji ovu pomoć dostavljale potrebitima.
Sva pomoć koja je prikupljena na punktovima tokom jučerašnjeg dana sinoć je dostavljena u prostorije Javne kuhinje, gdje su vrijedni volonteri do kasno u noć sortirali svu prikupljenu pomoć kako bi ista bila spremna za daljnju distribuciju.

U ranim jutarnjim časovima danas, ovaj konvoj je, pod ingerencijom Crvenog križa i Civilne zaštite, zajedno sa određenim brojem volontera iz naših udruženja, čija je zadaća da ovu pomoć dostave u prave ruke, krenuo sa Sebilja ka Željeznom polju, općina Žepče, sa određenim brojem namirnica i drugih potrepština koji su ovdje navedeni:

 

Prehrambeni paketi

 

164 litra ulja; 42 kilograma ajvara; 1562 komada konzervi; 67 pakovanja kahve; 12 komada hljeba; 70 kilograma tjestenine; 58 kilograma soli; 752 litra vode; 30 kilograma slatkih proizvoda; 30 kilograma dječije hrane; 375 kilograma brašna; 314 litara mlijeka; 100 kilograma šećera, 110 komada supe; 100 pakovanja hape za bebe; 100 komada sokova, 110 kilograma riže i 53 komada svijeća, a pored toga u pakete su stavljani artikli donirani u manjim količinama kao što su pudinzi, vegeta, začini za supu, čaj i slično.

 

 

Higijenski paketi

 

599 komada dječijih pelena; 16 paketa higijenskih uložaka; 10 paketa vlažnih maramica i 30 komada kreme za djecu.

 

Također, na svim punktovima je prikupljen veliki broj odjeće i obuće koja je danas sortirana i poslana u glavni magacin, kako bi se distribuirala dalje po potrebi.

Još jednom napominjemo, budući da je mnogo malverzacija i drugih zloupotreba ove pozicije u kojoj se nalazimo, naša udruženja poslala su volontere u ovom konvoju koji će se pobrinuti da naprave fotografije sa lica mjesta, obezbijede da ova pomoć dođe u prave ruke kako ne bi dolazilo do dezinformacija da se ista prodaje, te da pomognu u transportu same robe. Volonteri koji su otišli jutros u 08:00 sati sa konvojem su:

 

Adnan Mević, Nihad Pinjo, Muhamed Oruč, Mahir Hadžimehmedagić, Ermin Zukić, Adis Puščulović i Kenan Ismić.

 

Na terenu u Visokom situacija za danas je sljedeća:

 

Koordinirana akcija na prikupljanju pomoći za ugrožene i nezbrinute sugrađane naše zemlje i dalje se nastavlja na dosadašnjim punktovima, ali i na nekim novim punktovima koje ćemo pobrojati:

 

Prostorije Udruženja građana “Opstanak” (Donje Moštre bb, Samoposluga TAAT);

 

Prostorije Udruženja građana “Setup” (Do Kluba knjige, Luke, Ulica 8);

 

Prostorije Udruženja građana “Confero” (Bivši DOM, Ulica Džananovića 20);

 

Crveni križ (Sebilj);

 

Prostorije Javne kuhinje (Sebilj, Ulica Kovačica 5);

 

Prostorije svih Mjesnih zajednica i objekti islamske zajednice na području općine;

 

Drugi vidovi organizacije koji djeluju na Bucima, u Čekrekčijama i Dobrinju.

 

Još jednom obavještava se građanstvo da nije bitno na koji punkt se donosi pomoć, jer su punktovi raspoređeni samo radi teritorijalne organizacije, a u konačnici radi se o koordiniranoj akciji u kojoj će sva ova pomoć biti transtportovana u magacin u bivšoj kasarni “Ahmet Fetahagić”.

Prema informacijama koje naši timovi dobijaju iz Zavidovića, Maglaja i Vareša u ovom trenutku najneophodnije bi bilo da se donesu gumene čizme i lopate, kako bi se radilo na sanaciji nastale štete, dok su ostala mjesta kao što su Žepče ili Doboj potrebita za hranom, pićem, higijenskim i drugim potrepštinama koje možete dostaviti na naše punktove.

VAŽNA NAPOMENA ZA GRAĐANE U VEZI SA NOVCEM: Novac trenutno ne prikuplja niko unutar ove koordinirane akcije, obzirom da je teško pratiti tok novca, pa će se novac tek od ponedjeljka 19. 05. moći uplatiti na žiro-račun općine Visoko, posebno za ove namjene, kako bi se olakšalo građanima i kako bi se spriječile eventualne prevare i krivična djela.

Također, tokom današnjeg dana NVO bi trebao da sakupi određeni broj volontera koji će biti raspoređeni i transportovani, prema potrebi, u druge gradove diljem zemlje, sa ciljem da pomognu ugroženom stanovništvu i doprinesu saniranju nastale štete.

Na kraju, zahvaljujemo se svim građanima koji su se odazvali i dalje se odazivaju ovoj akciji, te konstantno donose pomoć na naše punktove, kao i drugim subjektima i našim volonterkama i volonterima koji vrijedno rade na provođenju ove akcije u djelo, kako bi se što prije pomoć dostavila onima kojima je potrebna.

 

Svim medijima poslane su fotografije sa jučerašnjih i današnjih akcija, a tokom dana građanstvo će biti upravo u toj formi i u formi ovih obavještenja, koja su jedina validna za NVO sektor, obavještavano o trenutnoj situaciji na terenu.

 

Za sve dodatne informacije u vezi akcije ili nekih drugih vidova pomoći pozovite broj 062/771-608, a kontakt osoba je Enes Hodžić.

 

 

Medijski predstavnik NVO sektora, Enes Hodžić

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close