PolitikaSvijet

HRW upozorava: populisti ugrožavaju zapadnu demokratiju

Humanitarna organizacija Human Rights Watch (HRW) u izvještaju za 2017. godinu ne kritikuje samo razvoj u kriznim područjima. Sve većim porastom desnog populizma je zapadna demokratija također u opasnosti.

„Porastom desnog populizma u zapadnom svijetu imamo veoma ozbiljan problem”, izjavio je krajem ove sedmice u New Yorku Kenneth Roth, izvršni direktor humanitarne organizacije za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch (HRW). Neki od prisutnih novinara na konferenciji za štampu su mu uzvratili da to nije novi fenomen. Već decenijama, kazali su, postoje demagozi i diktatori.

Kenneth Roth kao da je takvu reakciju očekivao. Napravio je kratku pauzu i mirnim tonom odgovorio: „ Razlog zašto smo težište našeg izvještaja ove godine isključivo usmjerili na desni populizam, jeste veoma brzi porast desnog populizma u zapadnom svijetu”.

Serbien Ungarischer Premierminister Viktor Orban (picture-alliance/dpa/D. Savic)“Godinama djeluje kao Trump” – Mađarski premijer Orban

Roth je nakon toga naveo nekoliko razloga zašto je to razvoj koji, kako to vidi humanitarna organizacija za zaštitu ljudskih prava, „uz veliku vjerovatnoću vodi u tiraniju”:

– Zapad, dakle vladajuće strukture u SAD i Evropi su decenijama bile glavni bastion i najefektivnije su se zalagale za ljudska prava i demokratiju.

– Ako sada sve više odgovornih u tim strukturama od desnih demagoga preuzimu argumentacije i jednostavna rješenja, ili čak desnim populistima budu zamijenjeni na predstojećim izborima, tada umire taj angažman za ljudska prava.

– Desni populisti poznaju samo jednostavna rješenja: oni preporučuju da se u borbi protiv terorizma, imigracije i nezaposlenosti do koje je došlo zbog globalizacije, pojačano radi na smanjenju ili čak kompletnom ukidanju ljudskih prava, vodeći se motom: “Ljudska prava su samo prepreka. Ako ih ukinemo, biće nam bolje!”

Trumpova pobjeda – fatalan signal

Direktor Human Rights Watcha u Njemačkoj Wenzel Michalski u intervjuu za DW je objasnio zašto je pobjeda Donalda Trumpa opasan signal za jačanje desnih populista. „ Već sada se ljudi poput Viktora Orbana pozivaju na Trumpa”. Mađarski premijer već godinama djeluje kao Trump, kazao je Michalski.

Predsjednički kandidati u Francuskoj Le Pen i Fillon: Signal, koji se može kao eho proširiti Evropom.Predsjednički kandidati u Francuskoj Le Pen i Fillon: “Signal, koji se može kao eho proširiti Evropom”.

Ako Trump uradi ono što je najavio, Orban i drugi se smatrati znatno ojačanima, kazao je on, osvrćući se na predstojeće izbore u pojedinim europskim zemljama.

Opasnost za ljudska prava u Evropi

Prema procjeni Human Rights Watcha izbori u Francuskoj bi, naime, mogli biti veoma opasni. Ako u aprilu, uprkos sadašnjim rezultatima ispitivanja javnog mnjenja, u drugom krugu Marine Le Pen pobijedi protiv Francoisa Fillona, onda bi to, kazao je Kenneth Roth, bio fatalan signal koji se kao eho može proširiti Evropom. U Holandiji je desni populista Geert Wilders manja opasnost jer tamo postoji tradicija sklapanja koalicija, kazao je Roth. Wilders bi dakle ostao u drugom planu, dodao je on. Međutim, kada je riječ o Njemačkoj, onda je, pojasnio je Roth, bitno koja će vladajuća koalicija biti formirana nakon septembarskih izbora. Roth ističe da bi velikim uspjehom AfD-a pozicija Angele Merkel u svakom slučaju bila oslabljena.

Kancelarka Merkel zaslužuje velike pohvale

Roth u New Yorku i Michalski u Berlinu objašnjavaju zašto je Human Rights Watchu u velikom interesu jačanje njemačke kancelarke. „Demokratija je više od birokratije. Demokratija predstavlja i kulturu i visoke vrijednosti! Te vrijednosti Angela Merkel uvijek predstavljala i za njih se zalagala”, poručio je Roth.

Michalski je u intervjuu za DW bio još konkretniji: „Angela Merkel je širom svijeta osuđivala kršenje ljudskih prava češće od ijednog drugog političara u Evropi. Čak češće i jasnije od Davida Camerona i Therese May ili njemačkog ministra vanjskih poslova Frank-Waltera Steinmeiera”. Ako bi Merkelova nakon jesenjih izbora izašla oslabljena, onda bi to bilo jasno slabljenje rada Human Rights Watcha, kazao je Michalski.

Posljednja mogućnost odbrane

Wenzel Michalski, direktor Human Rights Watcha u NjemačkojWenzel Michalski, direktor Human Rights Watcha u Njemačkoj

Kenneth Roth je istakao da trenutni razvoj nije Zapadom zavladao poput nekog virusa donešenog izvana. Za taj razvoj su vlade zemalja Zapada same krive, dodao je on. “Mnogi šefovi zapadnih vlada su izgleda rezignirali naspram desnih populista. I to je opasna greška.”

Michalski, direktor HRW-a u Njemačkoj, stoga je preporučio: „Vladajućim političarima, koji kao uplašeni kunići zure u zlu zmiju koja se nadvila nad njima i ne znaju kako da s njom postupaju, neka bude rečeno da se ubuduće moraju odreći prakse dogovaranja iza zatvorenih vrata. Nedostatak transparentnosti u politici mora nestati, kao i poslovi koje političari dodatno rade.”

Sada je potrebna protuteža, potrebno je, istakao je Michalski, poslati jasan i iskren signal populistima, a to može biti samo iskrenost. Odgovorni političari u Evropi sada moraju dokazati da narod uzimaju zaozbiljno, jer tada će brzo pokazati da populisti ne predstavljaju narod, kazao je Michalski i dodao da će Human Rights Watch raditi na tom cilju i zbog toga će, ako bude potrebno, razgovarati čak i sa diktatorima.

  • Autor Wolfgang Dick
  • DW.DE
Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close