-TopSLIDEBiHPolitika

Hrvatske stranke usuglasile prijedlog izmjena Izbornog zakona i manjih izmjena Ustava

Predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović kazao je novinarima kako je taj prijedlog poslan pregovaračima koji dolaze iz SAD-a i EU, a bit će poslan i drugim političkim strankama, sudionicima pregovora

Na sastanku predsjednika hrvatskih političkih stranaka, članice HNS-a BiH, koji je održan u utorak u Mostaru, usuglašen je konačan prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH i djelomičnih izmjena Ustava.

Predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović kazao je novinarima kako je taj prijedlog poslan pregovaračima koji dolaze iz SAD-a i EU, a bit će poslan i drugim političkim strankama, sudionicima pregovora.

Po njegovim riječima, prijedlogom se definira izbor članova Predsjedništva BiH, način izbora delegata u Doma naroda BiH i Kluba Hrvata Doma naroda Federacije BiH.

– Zajednički i jedinstven stav je da je to ona linija ispod koje nitko od nas neće ići – poručio je Cvitanović.

Po njegovim riječima, ta donja linija predstavlja „legitimno predstavljanje i konstitutivnost i ravnopravnost naroda u minimumu”.

– Dakle govorimo o izmjenama Izbornog zakona i o našoj startnoj minimalnoj poziciji, ne govorimo o izmjenama Ustava gdje smo naš narod pozicionirali na razini ostala dva konstitutivna naroda. Dakle, govorimo samo o izmjenama Izbornog zakona i djelomičnim izmjenama Ustava kako bismo proveli presude Europskog suda za ljudska prava – kazao je Cvitanović.

Komentirajući izjavu bošnjačkog političara Adila Osmanovića kako ne treba razgovarati o izbornim reformama, Cvitanović je kazao kako bošnjačka strana, želeći zadržati status quo, nastoji doći u situaciju da se raspišu izbori i da nema prostora za izmjenu izbornog zakona.

– Vjerujem kako ne postoji partner s B strane koji želi rješenje, već kontinuirano želi status quo i da ne dođemo do rješenja – ustvrdio je Cvitanović.

Na pitanje što će se dogoditi ako se dogovor ne postigne, Cvitanović je odgovorio kako će stranke HNS-a na izvanrednom saboru u veljači odlučiti o daljnjim koracima.

Predsjednik HSS-a BiH Mario Karamatić kazao je kako pregovarački proces ide svome kraju i da će se „za dvadesetak dana znati ima li od ove zemlje išta ili nema”.

– Tu ćemo završiti priču o nekoj budućnosti BiH je li ona svijetla i jesu li zadovoljni svi konstitutivni narodi i građani ili je ona jedna tvorba koja se nalazi pred raspadom – ocijenio je Karamatić.

Predsjednik Hrvatskog nacionalnog pomaka Ivan Vukadim optimist je kada je riječ o izbornoj reformi.

– Ako želimo da ova država ide putem europskih integracija, onda je izborna reforma nužna. Međutim, kako izborna reforma ne ovisi samo o stavu Hrvata već ovisi i o stavu svih drugih, pitanje je kako će drugi pregovarači željeti ovu djelomični izmjenu Ustava, odnosno izmjenu izbornog zakonodavstva – kazao je Vukadin.

Za njega je apsolutno neprihvatljiva revizija uloge domova naroda.

Na upit hoće li hrvatske stranke bojkotirati izbore ako pregovori propadnu, Vukadin je odgovorio protupitanjem:

– Ima li uvjeta za izbore ukoliko se ne dogodi ovo o čemu mi pričamo? Nisu zakonske pretpostavke za zakonito provođenje izbora ostvarene, odnosno stvorene da bi izbori bili legalni i legitimni i sukladni Ustavu i zakonu – dodao je Vukadin.

Predsjednik Hrvatske demokratske unije Miro Grabovac Titan smatra kako se izbori trebaju održati ukoliko se usvoji prijedlog hrvatske strane, a u slučaju da ne dođe do izmjena izbornog zakonodavstva, po njegovim riječima, hrvatski predstavnici trebaju ostati dosljedni i ne trebaju ići na izbore.

– Smatram da neće biti zakonskih uvjeta za održavanje izbora, a drugo, smatram da Hrvati principijelno ne trebaju izići na te izbore. BiH ne može biti cjelovita bez hrvatskog naroda, jer je narod nositelj suvereniteta – kazao je Grabovac Titan.

(Fena/rm)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close