Hrvatska: Ukinuto vandredno stanje

Stožer za zaštitu i spašavanje Brodsko-posavske županije donio je odluku o ukidanju izvanrednog stanja ali se nasipi i dalje neprekidno nadziru, privremeno evakuirani se vraćaju kući, a nastava počinje u ponedjeljak.“Odluka (o ukidanju izvanrednog stanja) je donesena na prijedlog Hrvatskih voda, za koje i dalje ostaje na snazi mjere izvanredne obrane od poplava. Vodostaj je i dalje visok, nadzor nad nasipima je potreban 24 sata dnevno, kako bi se pravovremeno sanirala eventualna oštećenja. Stožer je donio i preporuku o ukidanju djelomične evakuacije stanovnika. Nastava u osnovnim i srednjim školama u Brodsko-posavskoj županiji započet će u ponedjeljak, kada nastavljaju s radom i dječji vrtići u Slavonskom Brodu”, rekao je načelnik Stožera za zaštitu i spašavanje Brodsko-posavske županije Davor Vlaović nakon današnjeg sastanka.

Županijski stožer danas će uputiti zahtjev Vladi za pomoć u deratizaciji i tretiranju komaraca.

“Tretman ćemo tražiti za područje cijele županije jer su zaobalne vode velike. Larvicidno se područje nije tretiralo, što sada rezultira velikom najezdom komaraca. Tretman je potreban i kako bi se spriječilo širenje zaraznih bolesti”, kaže Vlaović.

Povratak privremeno evakuiranih u Podvinje, Brodsko Vinogorje i Brodski Stupnik počet će tijekom poslijepodneva.

“Sačekat ćemo da prođe ručak, a onda ćemo organizirati prijevoz evakuiranih kući. Vezano uz tretman komaraca, sredstva koja smo predvidjeli kao redovitu mjeru su premala za situaciju u kojoj smo
sad, zato nam je potrebna i pomoć. Očekujemo od Vlade, a danas ću to reći i predsjedniku, da cijeli prostor bude tretiran iz aviona i s
jedne i s druge strane Save. To je nešto što mi ne možemo sami odraditi”, rekao je gradonačelnik Slavonskog Broda kaže Mirko
Duspara.

Nakon ukidanja evakuacijskih centara za stanovnike Brodsko posavske županije Crveni križ u Slavonskom Brodu ostavlja na raspolaganju još dvije lokacije u slučaju potreba smještaja za građane iz Vukovarsko-srijemske županije i eventualno Bosne i Hercegovine.

Prema evidenciji Crvenog križa, na području Brodsko-posavske županije trenutno boravi stotinjak osoba iz tridesetak obitelji  koje su došle iz drugih krajeva zbog poplave.

“I dalje postoje potrebe za hranom i higijenskim sredstvima. Obitelji koje su stigle iz BiH smještene su u privatnom smještaju, dio je na skrbi domaćina, a dio koji je dobio na korištenje stanove
opskrbljujemo hranom. Upiti s terena dolaze i za zaštitnim sredstvima od komaraca zbog velike najezde”, rekla je Milena Grgić, predsjednica Crvenog križa Slavonski Brod.

Na sjednici županijskog stožera za zaštitu i spašavanje danas je najavljeno kako će sutra župan Brodsko-posavske županije  Danijel Marušić proglasiti stanje elementarne nepogode.

Stožer je zato još jednom uputio poziv općinama da dostave preliminarne procjene šteta, te da se popiše utrošeni materijal, oštećena oprema i brojke angažiranog ljudstva tijekom proteklih dana.

FENA

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close