Hrvatska: Sniženje kreditnog rejtinga je upozorenje vladi

Hrvatski ministar finansija Boris Lalovac rekao je da sniženje kreditnog rejtinga ove zemlje treba shvatiti kao upozorenje Vladi i ministrima da se mora ozbiljno razmišljati o rashodovnoj strani budžeta i da se već u septembru mora razmišljati o rebalansu budžeta.

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović smatra da to sniženje rejtinga znači da svijet Hrvatsku prepoznaje kao ekonomiju koja još nije izašla iz krize.

Šef Odjeljenja ekonomskih istraživanja Hipo Alpe Adria banke u Hrvatskoj Hrvoje Stojić rekao je da je smanjenje kreditnog rejtinga posljedica neodrživog javnog duga koji će i dalje rasti ako se ne počnu provoditi strukturalne reforme, javili su hrvatski mediji.

Agencija Fitch snizila je kreditni rejting Hrvatske za jedan stepen, na “BB” za dugoročno zaduživanje u stranoj valuti i “BB+” u domaćoj, jer očekuje nastavak recesije i sumnja da će zemlja uspjeti stabilizovati javni dug.

Fitch navodi da je Vlada Hrvatske nedavno upozorila na neispunjavanje fiskalnih planova u prvom polugodištu, uz procjenu da će deficit budžeta ove godine iznositi 4,5 odsto BDP-a, a iduće 3,8 odsto.

SRNA

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close