Hrvatska pametna klupa napunit će vam mobitel!

Solin je dobio pametnu klupu koja solarnim pločama napaja ugrađene baterije. Može puniti mobitele i tablete, služi kao hotspot, prikazuje statistike o zraku u okolini, a noću služi i kao gradska rasvjeta. Proizvod je hrvatske pameti i truda.

ir3yut

“Razvoj ideje je krenuo od poduzetničkog kampa u Solinu. Tada sam pobijedio sa svojim LED stolcima namijenjenim ugostiteljskim objektima. Nakon toga sam polako ideju stolica pretvorio i u ideju pametne klupe. Klupa rješava jedan od učestalih problema, posebno kod mladih, a to je da na otvorenome često nemaju mogućnost povezivanja na internet ili im se isprazni baterija na mobitelima. Ali, ujedno želim podići i svijest o obnovljivim izvorima energije kao energiji budućnosti”, izjavio je Ivan Mrvoš.

Na izradu klupe utrošio je oko četiri mjeseca. U razvoju su mu pomogli otac Goran i dva prijatelja s fakulteta – Ante Parčina i Toni Lejo. Još uvijek ju ne smatra funkcionalnim proizvodom, tek funkcionalnim prototipom. “Ima još mogućnosti za napredak. Trenutno, između ostalog, radim na bežičnom punjenju u krugu klupe i tehnologiji NFC”, dodaje Mrvoš. Razvoj klupe – koja košta dva do tri puta više od običnih – financirao ga je grad Solin i sam Mrvoš. “Grad je prepoznao klupu kao projekt visokog potencijala i bili su voljni financirati nabavku materijala za izradu”, pojašnjava Mrvoš.

Postavljena je u centru Solina, gdje bi trebala funkcionirati bez većih poteškoća tijekom idućih osam do deset godina. Osim za sjedenje i odmaranje, na njoj će provoditi ispitivanja i nadgledati njezino funkcioniranje u raznim vremenskim uvjetima i kroz dulja razdoblja. “Bit će pokazatelj šta bi trebalo popraviti i doraditi u budućnosti kako bi se maksimalno približili stvaranju savršenog proizvoda”, kaže Mrvoš.

2q3asdf

Autor: Haris Aščalić

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close