Hrvatska jedan od lošijih đaka EU

Hrvatska je prije godinu dana postala članica EU, ali njeni lideri nisu uspjeli iskoristiti taj korak za oporavak ekonomije koja je već godinama u recesiji, i pokretanje ključnih ekonomskih reformi, ocjenjuje danas agencija France-Presse. 

Hrvatska čija se privrada velikim dijelom oslanja na turizam, u šestoj je godini recesije, navodi se u analizi AFP-a.

Podsjeća se da je ta zemlja među evropskim privredama odmah iza Grčke po najvećem padu bruto domaćeg proizvoda od početka ekonomske krize 2009, i da je između 2009. i 2013. hrvatski BDP u prosjeku godišnje padao za 2,5 posto. 

Pored ekonomskih teškoća, i svađe unutar Socijaldemokratske partije (SDP) koja predvodi vladujuću koaliciju lijevog centra, u velikoj mjeri su doprinijele gorčini s kojom 28. članica dočekuje prvu godišnjicu članstva, kao jedan od lošijih đaka.

EU je već u januaru protiv Hrvatske pokrenula postupak zbog prekomjernog deficita i postavila joj cilj da budžetski deficit vrati ispod tri posto do kraja 2016. godine. 

Hrvatske vlasti su se nadale da će članstvo u EU biti dovoljno da se privuku strane investicije i podstakne privreda, ali teren nije bio dobro pripremljen, piše AFP. 

“Hrvatska mora veoma naporno raditi kako bi poboljšala konkurentnost i poslovno okruženje ako želi da privuče strane investicije”, rekao je za AFP Tomoty Ash, analitičar za tržišta u razvoju u Standard banci. 

Ekonomisti ukazuju na česte promjene zakona kojim se uređuje poslovno okruženje, previsoke poreze, slabu zaštitu ulagača i rigidan zakon o radu u Hrvatskoj. 

Hrvatska je na listi Svjetske banke po poslovnom okruženju, objavljenoj jesenas, pretposljednja od članica EU iza Grčke, podsjeća AFP. 

Neki analitičari smatraju da ulazak Hrvatske EU nije imao željeni efekat zbog povlačenja banaka usljed ekonomske krize i navode da su u vrijeme proširenja na 10 članica 2004. godine prilike bile sasvim drugačije. 

“Tada je vladao optimizam u vezi sa proširenjem na istok Evrope koji je ohrabrivao ulaganja u te zemlje”, rekao je ekonomski analitičar Damir Novotni. 

“Prije deset godina, strane banke su ulagale kapital u region. Sada se one povlače i motor rasta posustaje”, rekao je Tomoty Ash, prenosi Beta. 

Pored ekonomskih problema, Hrvatsku je potresala i kriza unutar vladajuće SDP koja je rezultirala smjenjivanjem, nakon razmirica sa premijerom Zoranom Milanovićem, ministra finansija Slavka Linića koji je trebalo da ima ključnu ulogu u provođenju finansijskih i ekonomskih reformi. 

“U ovim teškim vremenima, lideri se ne bave zemljom već svojim razmiricama, što dodatno otežava krizu u Hrvatskoj”, rekao je politički analitičar Berto Salaj. 

AFP ocjenjuje da je malo vjerovatno da će se 18 mjeseci pred parlamentarne izbore u Hrvatskoj pokretati reforme koje su neophodne ali i nepopularne.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close