-TopSLIDEBiHPrivreda

Hrvatska i Srbija najveći kupci električne energije proizvedene u BiH

Hrvatska je ove godine najveći kupac električne energije koju proizvodi Bosna i Hercegovina, koja zbog malih kapaciteta svoje industrije raspolaže značajnim viškom tog strateški važnog energenta, navedeno je u podacima o vanjskotrgovinskoj razmjeni tokom prvih šest mjeseci.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO BiH), tokom prvih pola godine iz Bosne i Hercegovine je izvezena električna energija u vrijednosti većoj od 671 miliona konvertibilnih maraka, odnosno oko 343 miliona eura.

Najveći dio te struje u iznosu većem od 103 miliona eura kupila je Hrvatska.

Veliki kapaciteti za izvoz struje

Drugi veliki kupac bila je Srbija koja je iz Bosne i Hercegovine uvezla električnu energiju u vrijednosti od 88 miliona eura, a treća na popisu kupaca je Švicarska koja je uvezla struje u vrijednosti od 58 miliona eura, prenijela je Hina.

Vrijednost struje koju je Hrvatska kupila od Bosne i Hercegovine u prvih šest mjeseci 2022. godine bila je nešto veća nego u istom razdoblju ove godine i iznosila je 107 miliona eura, ali je tada prva na popisu kupaca bila Srbija koja je uvezla struju u vrijednosti od 157 miliona eura.

Ekonomisti su saglasni kako je jasno da će Bosna i Hercegovina i ubuduće imati kapaciteta za izvoz struje jer je ta zemlja tokom rata i nakon njega ostala bez brojnih proizvodnih kapaciteta koji su bili veliki potrošači, a kapaciteti energetskih postrojenja su istovremeno povećani gradnjom novih elektrana.

Buka

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close