Hrvatska: HDZ pobjednik evropskih izbora

Pobjednik ovogodišnjih izbora za Europski parlament u Hrvatskoj je koalicija desnog centra predvođena HDZ-om, sa 6 dobivenih mandata, isto koliko i na europskim izborima godinu ranije.

Vladajuća koalicija lijevog centra predvođena socijaldemokratima dobila je 4 mandata, jedan manje nego godinu ranije.

Preostalo jedanaesto mjesto dobila je mlada stranka zelene ljevice Orah – Održivi razvoj Hrvatske, donedavne ministrice zaštite okoliša u Milanovićevoj Vladi Mirele Holy,  ok su laburisti izgubili jedno mjesto u Europarlamentu, pa je njihov lider Dragutin Lesar podnio ostavku.

Odaziv je bio preko 25 posto, dakle za punih 25 posto bolji nego godinu ranije, kada je na izbore za Europski parlament u Hrvatskoj izišlo nešto preko 20 posto upisanih birača. Dakle, hrvatsko biračko tijelo blago se pomaklo od lijevog centra prema desnom centru, i –  po prvim analizama – rezultat nije iznenađujući.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko trijumfira:

„Ovo povjerenje što su nam ga ukazali hrvatski građani poruka je našim političkim oponentima – dosta je bilo nerada, dosta je bilo improvizacija! Mi idemo dalje: naš sljedeći korak je pobjeda na predsjedničkim izborima, a nakon toga vrlo ozbiljna priprema za pobjedu na parlamentarnim izborima.“

„Čestitam svim europarlamentarcima koji su dobili mandat, dužnost i čast da predstavljaju Hrvatsku u Europskom parlamentu, koji će nakon ovih izbora biti važniji i jači nego ranije. U teškoj situaciji u kojoj se nalazimo i kao koalicijska vlada ovaj rezultat smatram nekom vrstom poticaja da nastavimo s poslom kojeg smo započeli“, kazao je hrvatski premijer, predsjednik Socijaldemokratske partije Hrvatske i gubitnik ovih izbora Zoran Milanović.

Kampanja se nije bavila europskim temama, a birači su bili motivirani domaćim temama, u prvom redu nezadovoljstvom svakodnevnim životom.

„Mislim da su birači na ovim izborima mnogo toga poručili – to je jednim dijelom uvidio i sam premijer –  ovo je ishod koji je bio usmjeren baš protiv njega kao premijera i protiv njegove vlade“, ocjenjuje politički analitičar Nenad Zakošek.

On kaže kako je ovakav rezultat socijaldemokrata razumljiv nakon afera koje potresaju stranku, a da rezultati vladajuće koalicije i nisu tako loši, ako im se zbroje glasovi za zelenu ljevicu.

Mandat manje nego na euroizborima prošle godine za vladajuću koaliciju lijevog centra  je i za političkog analitičara Branka Caratana rezultat činjenice da oni sada vode zemlju, a da ekonomskog oporavka još nema.

Dodajmo da je Hrvatska prva od tranzicijskih zemalja koja je osvajanjem jednog mjesta za zelenu ljevicu OraH poslala jednog svog europarlamentarca u grupaciju Europskih zelenih.

RSE

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close