-TopSLIDEBiHPolitika

Hrvati su tjerali zeca, a iz šume je iskočio medvjed!

SLUČAJ “LJUBIĆ”: Hrvati su tjerali zeca, a iz šume je iskočio medvjed!

Hrvatske stranke okupljene oko nevladine organizacije HNS, sve nervoznije govore o konsekvencama presude Ustavnog suda BiH u slučaju “Ljubić”, koji je otvorio problem neodrživosti asimetričnih ustavnih rješenja u dva entiteta.

Kada je Ustavni sud BiH donio presudu u slučaju “Ljubić” koja se odnosi na izbor delegata u Domu naroda Federacije BiH, na stranicama “Slobodne Bosne” napisali smo da je Ljubić učinio veliku uslugu probosanskim snagama u BiH, jer je svojom apelacijom doveo u pitanje asimetrični model kolektivne zaštite nacionalnih prava u dva entiteta. 

Presuda po Ljubićevoj apelaciji i formalno je otvorila prostor probosanskim strankama da napokon na dnevni red stave temeljni problem sadašnjeg ustroja BiH, koji se ogleda u asimetričnim rješenjima u zaštiti nacionalnih prava tri konstitutivna naroda.

“Hrvati su tjerali zeca, a iz šume je iskočio medvjed“, napisao je svojevremeno Jozo Pavković, glavni urednik mostarske redakcije “Večernjeg lista”, na početku teksta u kojem problematizira apelaciju Bože Ljubića i presudu Ustavnog suda o izboru poslanika u Dom naroda Federalnog parlamenta.

Pavković je prvi hrvatski analitičar koji je shvatio da je Ljubić sam upao u rupu koju je kopao za druge.

Presudom Ustavnog suda de facto je ukinut Dom naroda u Federaciji BiH u obliku kakav je postojao do sada i sada je potrebno izgraditi novi mehanizam zaštite nacionalnih prava. Probosanske stranke to vide kao historijsku priliku da se napokon uspostavi simetrija u dva entiteta i da sva tri naroda u oba entiteta na raspolaganju imaju jednake mehanizme zaštite nacionalnih prava. Upravo je to danas poručio i lider HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović. Govoreći za “Večernji list”, Cvitanović je osudio što bošnjačka politika, umjesto da traži jednakopravnost Bošnjaka i Hrvata u RS-u, traži obespravljivanje Hrvata.

Cvitanović je, međutim, prvi hrvatski političar u BiH koji je spomenuo ustavnu simetriju dva entiteta kao sasvim legitiman politički cilj. 

“Simetriju između Doma naroda i Vijeća naroda u RS-u treba praviti na način da se povećaju ovlasti Vijeća naroda, a nikako smanjivati ovlasti Doma naroda. Dom naroda nije dom županija, već Dom naroda i nužno je da u Domu naroda budu legitimni predstavnici svakog konstitutivnog naroda”, rekao je Cvitanović.

“Problem asimetrije Vijeća naroda u RS-u i Doma naroda FBiH je daleko bitniji za ovu zemlju. Ona ljude stavlja u diskriminacijsku poziciju. Na rješenju tog problema mi insistiramo već 15 godina i dobro je što imamo zajednički stav o puno bitnijem pitanju od Ljubićeve apelacije. Ako ne uspijemo sada riješiti to, onda idemo preko Ustavnog suda. Dom naroda u FBiH treba da štiti nacionalne interese, a on radi, zapravo, sve što radi i Predstavnički dom i čak je jači, a to nema nigdje na svijetu”, rekao je svojevremeno u razgovoru za “Slobodnu Bosnu” Bakir Izetbegović, koji Ljubićevu apelaciju, očito, ne vidi kao ozbiljan problem nego kao veliku šansu da se napokon izgradi novi simetrični sistem zaštite kolektivnih nacionalnih prava u dva entiteta.

Šta bi u kranjem cilju donijela implementacija prijedloga o reduciranju Doma naroda i smanjivanje njegovih prenapučenih i očito zloupotrijebljenih nadležnosti?

Prije svega, otklanja se mogućnost pravljenja blokada putem kolektivnog predstavljanja, a sam dvodomni sistem doživljava svoju demokratizaciju, jer ne postoji nigdje u svijetu da na jednom nivou funkcioniraju dva parlamenta identičnih ovlasti, s tim što u Bosni i Hercegovini Dom naroda ima i veće ovlasti nego sam Predstavnički (građanski) dom. Pri tome i dalje ostaje mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa, pri čemu prava bilo kojeg etničkog kolektiva ne mogu ostati nezaštićena ukoliko su ovim ili onim aktom ugrožena, a izborom delegata u reducirani Dom (Vijeće) naroda onemogućava se teritorijaliziranje interesa jednog naroda, što stoji nasuprot tendencijama koje postoje sada, gdje se prilikom podnošenja političkih zahtjeva i apelacija nastoji onemogućiti predstavljanje svih građana i naroda sa svakog dijela teritorije Federacije BiH.

Za probosanske stranke jednako bi bilo prihvatljivo i drugo rješenje: da Vijeće naroda u RS-u preraste u Dom naroda i da se napokon uspostavi ustavna simetrija. Ako su oba entiteta zajednice tri ravnopravna naroda, onda je sasvim logično i opravdano da se u oba entieta na identičan način štite nacionalna prava tri naroda.

Probosanskim strankama je jedino neprihvatljivo rješenje na kome insistira Čovićev HDZ BiH – da se ozakoni ustavna asimetrija u dva entiteta. 

(Sl. B.)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close