Kolumne

Horor koji se zove Saudijska Arabija

Ovo je fotografija koja otkriva sav horor Saudijske Arabije

JEDNA fotografija snimljena jučer u Rijadu, prijestolnici Saudijske Arabije, otkriva sav horor režima koji je, po svemu sudeći, naručio brutalno ubojstvo novinara Jamala Khashoggija.

Naime, jučer je u Rijadu upriličen teatralan susret kralja i princa prijestolonasljednika Saudijske Arabije s najstarijim sinom ubijenog kolumnista Washington Posta, Jamala Khashoggija.

Fotografija koja puno govori više od riječi

Salah bin Jamal Khashoggi, sin ubijenog novinara, fotografiran je kako se rukuje sa saudijskim kraljem Salmanom i njegovim sinom Mohammedom bin Salmanom, de facto vladarom te kraljevine. Izraz lica sina ubijenog novinara govori više od 1000 riječi, a naročito ako se u obzir uzme činjenica da mu je zabranjeno napustiti Saudijsku Arabiju.

Podsjetimo, Jamal Khashoggi je ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu. Iako su Saudijci u početku nemušto nijekali da se takvo što dogodilo, na koncu su ipak priznali da je Khashoggi ubijen u njihovom konzulatu. Turski mediji su, očito u suradnji s tajnim službama i istražiteljima, objavili niz zastrašujućih detalja o ubojstvu Jamala Khashoggija.

Kolumnist Washington Posta, koji je kritično pisao o saudijskom režimu i kraljevskoj obitelji (kojoj su na čelu već spomenuti kralj i princ prijestolonasljednik), tako je najvjerojatnije ubijen na nevjerojatno brutalan i sadistički način, a šanse da princ Mohammed bin Salman o tome nije znao baš ništa su praktički nepostojeće.

Ubojstvo od kojeg se ledi krv u žilama

Tako smo nedavno iz turskih i američkih medija saznali da je nakon ubojstva jedan od saudijskih agenata obukao Khashoggijevu odjeću kako bi se prerušio u njega i tako izašao na stražnja vrata konzulata, u pokušaju da uvjeri tursku policiju da je Khashoggi zaista napustio konzulat živ.

Saznali smo i da je saudijski princ prijestolonasljednik Muhamed bin Salman nazvao novinara dok je ovaj bio zatočen i okružen saudijskim agentima. Khashoggi je navodno odbio prinčev zahtjev da se vrati u Saudijsku Arabiju, odakle je lani pobjegao u SAD iz straha da će biti uhićen zbog kritika režima. Agenti su ga nakon toga brutalno ubili – i to, prema izvorima iz turske vlade koji su čuli navodnu audio ili videosnimku ubojstva u konzulatu, nakon mučenja.

Njegovo tijelo je, prema izvještajima turskih medija, raskomadano. Glava mu je odrezana, a dijelovi tijela su mu, prema pisanju turskih medija, vjerojatno zakopani u obližnjoj šumi, gdje je pronađen i napušteni automobil saudijskog konzulata.

Ubojstvo je, po svemu sudeći, bilo pomno planirano. U njemu je sudjelovalo čak 15 saudijskih agenata, a među njima je bio i forenzički liječnik specijaliziran za autopsije, koji je u Istanbul doputovao s – pilom za kosti. Prema nezavisnom britanskom portalu za vijesti s Bliskog istoka, Middle East Eye, saudijski forenzičar počeo je pilom za kosti komadati Khashoggijevo tijelo dok je on još bio živ.

Vrištao je boreći se za život

Khashoggi je vrištao boreći se za život, a prestao je vrištati tek kad mu je injekcijom ubrizgana nepoznata supstanca. Saudijski forenzičar je navodno prije toga u svoje uši stavio slušalice kako od glazbe ne bi čuo Khashoggijeve krikove tijekom mučenja, a isto je savjetovao i drugim agentima iz ovog odreda za egzekuciju.

Saudijski pokušaj prikrivanja ovog stravičnog ubojstva bio je toliko loš da ga je čak i američki predsjednik Donald Trump, koji ima stotine milijardi razloga za progledati Saudijcima kroz prste, proglasio “najgorim pokušajem prikrivanja u povijesti”. Tome u prilog govori i nevjerojatna teza koju su, nakon što je postalo jasno da više ne mogu nijekati ubojstvo novinara, u javnost plasirali Saudijci, a koja glasi: Khashoggi se u konzulatu “potukao i slučajno je zadavljen”.

Prava slika užasa koji se zove Saudijska Arabija

Da licemjerje saudijske kraljevske obitelji nema granica, pokazuje i podatak da je princ prijestolonasljednik, koji je gotovo sigurno naručio ubojstvo Jamala Khashoggija, jučer prilikom teatralnog susreta sinu ubijenog novinara “izrazio svoju duboku sućut”. Saudijska novinska agencija, koja je striktno pod kontrolom režima, u gotovo nadrealnom izvještaju dodala je kako je i sin ubijenog novinara zauzvrat princu i kralju Saudijske Arabije “izrazio iskrenu zahvalnost”.

Ponovimo još jednom, sin brutalno ubijenog i raskomadanog novinara, kojem je zabranjeno napustiti Saudijsku Arabiju, jučer je bio prisiljen rukovati se s čovjekom koji je gotovo sigurno naručio ubojstvo njegova oca. I kao da to nije bilo dovoljno, bio je prisiljen izraziti zahvalnost čovjeku koji je naručio da se njegovog oca muči i raskomada.

Koliko god da je ubojstvo Jamala Khashoggija bilo zastrašujuće, prisiljavanje njegovog sina da se pred kamerama rukuje s naručiteljem tog ubojstva gotovo da je strašnije. Izraz očiju Salaha Khashoggija snimljen jučer u Rijadu najbolje opisuje horor koji se zove Saudijska Arabija.

 

Index.hr

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close