PolitikaSvijet

Holandija uputila žalbu Haškom sudu: Niko nije mogao predvidjeti Srebrenicu

Država Holandija uputila je žalbu protiv odluke Haškog suda koji je utvrdio da je odgovorna za smrt Bosanaca tokom genocida u Srebrenici 1995. godine kazavši kako to niko nije mogao predvidjeti.

“Niko nije pomislio da se genocid može dogoditi u Evropi 1995. godine”, kazao je vladin advokat Bert-Jan Houtzagers u žalbi upućenoj Haškom sudu.

Porodice žrtava koje su inicirale ovaj slučaj. uložile su također žalbu kazavši kako je Holandija kriva za smrt više od 8.000 muslimanskih muškaraca i dječaka ubijenih u UN-ovoj zaštićenoj enklavi tokom krvavo rata 1992-1995, piše AFP.

“Mi nemamo ništa protiv naroda Holandije, ali vojnici, a posebno komandiri, su imali apsolutnu dužnost da nas zaštite”, kazala je Munira Subašić koja je izgubila 22 člana porodice.

Haški sud je 2014. godine donio presudu u kojoj je se navodi kako holandski mirovnjaci nisu smjeli protjerati 300 bosanskih muslimana 30. jula 1995. godine iz svoje baze u Potočarima koju su opkolile snage bosanskih Srba. Također, Holandija se smatra odgovornom za njihovu smrt.

Advokat porodica žrtava Marco Gerritsen kazao je kako je Holandija kriva za smrt 8.000 osoba jer su holandske trupe “stavila svoju sigurnost iznad svega drugog”.

“Nisu ispoštovali instrukcije UN-a da zaštite građane i bore se već su svjesno predali muškarce i dječake ubicama”, rekao je Simon van der Slujis, drugi advokat žrtava.

Haški sud donijet će odluku 14. marta 2017. godine.

Klix.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close