PolitikaRegion

Hoće li Plenković uputiti izvinjenje žrtvama prilikom posjete Mostaru ili …

Hoće li Plenković uputiti izvinjenje žrtvama prilikom posjete Mostaru ili tješiti nastavljače poražene politike?

Premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković sljedeće sedmice posjetit će Mostar.

Kako je navedeno, Plenković stiže u “misiju smirivanja Hrvata”, zbog navodno mogućih negativnih posljedica nakon presude Priliću i ostalima, po kojoj je konstantirano postojanje Udruženog zločinackog poduhvata i međunarodni konflikt, to jeste agresija Republike Hrvatske na Republiku Bosnu i Hercegovinu.

Presuda koja je donesena u Haškom tribunalu ne odnosi se na bosanskohercegovačke Hrvate nego na Prlića i ostale te vojni i politički vrh Republike Hrvatske. Prema tome, Plenković nema potrebu da smiruje bh. Hrvate, osim ako pogrešno ne smatra da su svi bh. Hrvati krivi zbog zločina šestorke i zločina koje je počinila Republika Hrvatska na teritoriji BiH.

Jedini Hrvati koje Plenković ima razloga da smiruje su nervozni Hrvati okupljeni oko Dragana Čovića pa i samog Čovića.

Od Plenkovića kao premijera Hrvatske se očekuje da nakon presude suda Ujedinjenih nacija, uputi javno izvinjenje žrtvama zločinačke politike Franje Tuđmana koja je pravosnažno konstatirana. Sve drugo bilo bi dodatno poniženje za žrtve i nastavak veličanja zločinačke politike, antievropski i anticivilizacijski.

Osim toga, Plenković je premijer jedne države koja se nalazi u Evropskoj uniji. Skandalozno bi bilo po Evropsku uniju, njene institucije, kao i po smisao njenog postojanja da Plenković prilikom posjete Mostaru ne uputi izvinjenje žrtvama, a o podršci zločincima ne bi se smjelo ni razmišljati.

N.H

(Vijesti.ba)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close