Kolumne

Hoće li neko u ovoj državi konačno zaštititi Slobodana Vaskovića?

Vaše nedjelovanje uvjeriće nas da je današnja Bosna i Hercegovina zemlja straha i političkog terora, u kojoj su spiskovi državnih neprijatelja i crne knjige zvanični državni akti i u kojoj se svaka kritička misao doživljava kao državni udar.

Redakcija Žurnala

Iz bezbjednosnih razloga, saznanja o životnoj ugroženosti, bio sam prisiljen napustiti Bosnu i Hercegovinu. Do daljnjeg se neću oglašavati – sadržaj je posljednjeg posta koji je Slobodan Vasković napisao na svom blogu, u nedelju 20. novembra, prije nego što je zajedno sa porodicom napustio zemlju.

Do tada je, svakodnevno, pisao o kriminalu u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini koji se često, kao što svi dobro znamo, odvija uz direktno učešće ili podršku aktuelnih vlasti na svim nivoima. Zbog takvog angažmana je dobijao brojne prijetnje. Izdvajamo samo neke od njih koje je na svom blogu potvrdio Vasković.

EKIPA ZA LIKVIDACIJU

U maju 2012. godine verbalno je napadnut u centru Banjaluke, od nepoznate osobe. Mišićavi muškarac, kako ga je opisao, zaprijetio mu je da će ga “polomiti” jer je izgubio posao zbog Vaskovićevog “priloga”. Prijetnje je prijavio policiji koja ništa nije poduzela. Tri dana poslije, gotovo na istom mjestu slične prijetnje dobio je od Slobodana Stankovića, vodećeg entitetskog tajkuna i kuma Milorada Dodika. Poučen neuspjehom prethodnog iskustva, ove prijetnje nije prijavio policiji.

U septembru naredne godine, uposlenik zaštitarske agencije “Alfa”, u službenoj uniformi, naoružan pištoljem, ispred bolnice Kasindol zaprijetio je Vaskoviću da će ga ubiti zato što “blati srpski narod”. Tada je upozorio novinara da “postoji ekipa spremna da ga rokne”. Ponovo je obavijestio policiju što ponovo nije donijelo rezultate.

Naredne godine, prijetnje je dobio dok je stajao na pješačkom prelazu. Nepoznate osobe iz automobila, uz psovke i vrijeđanja, zaprijetile su mu fizičkom likvidacijom.

Prijetnje iz vlasti dobijao je neprestano. Najozbiljnije su uslijedile 2014. godine nakon objavljivanja “spiska državnih neprijatelja” na zvaničnoj stranici SNSD-a. Spisak je objavljen u knjizi pod nazivom “Rušenje Republike Srpske – Teorija i tehnologija prevrata. Izvjesni Stefan Karganović u tekstu “Kako se priprema puč” naveo je spisak subverzivnih elemanata u Republici Srpskoj.

U Republici Srpskoj se već nekoliko godina formira infrastruktura lažnih “nevladinih organizacija” sa zadatkom da budu u pripravnosti da bi se na mig inostranih naredbodavaca uključile u podsticanje nereda i podrivanje ustavnog poretka – objasnio je Karganović kriterije pomoću kojih je napravio spisak na kojem su se našle nevladine organizacije, mediji, komentatori, analitičari ali i blogeri poput Slobodana Vaskovića.

Ne radi se o opskurnom nacionalističkom pamfletu, namijenjenom skupini izoliranih mračnjaka, spisak je objavljen na zvaničnoj stranici SNSD-a, stranke koja drži apsolutno sve poluge vlasti u Republici Srpskoj. Činjenica da je spisak objavljen na njihovoj službenoj stranici govori da je to i zvaničan stav vlasti.

Zbog brojnih prijetnji novinar je i tada sa porodicom morao napustiti Bosnu i Hercegovinu.

REZULTAT CRNE KNJIGE

Posljednje prijetnje koje je Vasković dobio i zbog kojih je napustio Bosnu i Hercegovinu čini se da su mnogo ozbiljnije od dosadašnjih jer on pažljivo skriva lokaciju na kojoj se nalazi. I ovaj put prijetnje su uslijedile nakon pomnog pripremanja atmosfere linča koju su kreirale vlasti u Republici Srspkoj.

Omiljeni Dodikov propagandista Rajko Vasić na twitteru je pominjao formiranje “Vlade u sjeni” i precizirao da bi u toj Vladi premijer bio Vasković a mjesto prvog potpredsjednika pripalo bi “počivšem Milanu Vukeliću”.

Podsjetimo, Milan Vukelić ubijen je šestog novembra 2007. godine u eksploziji auto-bombe. Istraga u ovom slučaju imala je bezbroj propusta, a počinioci nikada nisu pronađeni. Vasković je na svom blogu ovaj twitt s pravom opisao kao putokaz – “Vaskovića treba raznijeti kao i Vukelića”! Jer, Rajko Vasić nije anonimni twitteraš, on je član Glavnog odobra SNSD-a i šef izborne kampanje Igora Radojičića, gradonačelnika Banjaluke.

Vasićev primjer slijedio je i poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Miroslav Milovanović koji je na twitteru napisao: “Baletan, čuvaj se ti mene. Kada te sretnem, sigurno te neću zvati na kafu… Ološu!”

Sve je kulminiralo istupom Vasićevog i Milovanovićevog stranačkog šefa, predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika koji je 30. oktobra na stranačkoj manifestaciji „Pobjednički skup SNSD na lokalnim izborima 2016. godine“, najavio otvaranje “Crne knjige” u kojoj će se naći sve osobe koje su se “ogriješile” o SNSD.

Ovaj Dodikov istup okarakteriziran je kao direktna prijetnja svima koji ne misle isto kao vlasti u Republici Srspkoj. Također, najava “Crne knjige” od strane najvišeg entitetskog funkcionera i najmoćnije osobe u RS, najavljuje društvenu izolaciju “griješnika”, njihovo označavanje i eventualno kažnjavanje.

Najbolji dokaz za to su posljednje prijetnje koje je dobio Slobodan Vasković, zbog kojih je morao, zajedno sa porodicom, napustiti Bosnu i Hercegovinu.

POZIVAMO INSTITUCIJE

Pozivamo sve institucije čiji je zadatak da garantiraju sigurnost svakog građanina na svakom dijelu Bosne i Hercegovine da zaštite novinara Slobodana Vaskovića i članove njegove porodice. Znamo da je to nepopularno u trenutnoj političkoj atmosferi ali podsjetićemo dužnosnike na svim nivoima da su prema Ustavu Bosne i Hercegovine obavezni svakom građaninu obezbijediti uživanje ljudskih prava i sloboda, redom od tačke “a” do “m”. To ne bi trebao biti pretežak zadatak jer ste do sada vrlo uspješno štitili visoke državne funkcionere od istraga Tužilaštva BiH.

Pozivamo istražne organe da ispitaju o kakvim prijetnja se radi i iz kojih krugova dolaze. Ni to ne bi smjela biti teška misija jer je sasvim poznato iz kojih kabineta su prijetnje do sada dolazile i ko je najviše zainteresiran da zaustavi rad Slobodana Vaskovića, što značajno sužava krug sumnjivih lica.

Ukoliko to ne učinite, biće to, na žalost, još jedna potvrda u dugačkom, sramotnom nizu, da vlast ove države brine isključivo za svoje interese a ne za dobrobit i sigurnost građana. Vaše nedjelovanje uvjeriće nas da je današnja Bosna i Hercegovina zemlja straha i političkog terora, u kojoj su spiskovi državnih neprijatelja i crne knjige zvanični državni akti i u kojoj se svaka kritička misao doživljava kao državni udar, ili tačnije, udar na vaše privilegije.

( Zurnal.info)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close