Hoće li Holandija biti proglašena odgovornom za smrt Srebreničana?

Vrhovni sud Holandije donijet će u petak, 6. februara konačnu presudu o tome da li je država Holandija odgovorna za smrt trojice Bošnjaka iz porodice Nuhanović i Mustafić koji su ubijeni u genocidu u Srebrenici jula 1995. godine, prvom genocidu na tlu Evrope poslije Drugog svjetskog rata u kojem je stradalo više od 8.000 hiljada Srebreničana, mahom muškaraca i dječaka, izvještava novinar agencije Anadolija (AA).

Građansku parnicu protiv Holandije pokrenuli su Hasan Nuhanović, prevodilac Ujedinjenih naroda (UN) u zaštićenoj zoni Srebrenice, čiji brat i otac su ubijeni u genocidu, te porodica Rize Mustafića, koji je također ubijen.

Holandski Apelacioni sud zaključio je početkom jula 2011. godine da je država Holandija odgovorna za smrt trojice Bošnjaka koje holandski vojnici iz sastava UNPROFOR-a 13. jula 1995. godine, dva dana poslije pada Srebrenice pod kontrolu Vojske Republike Srpske (VRS), predali snagama bosanskih Srba, te naredio holandskoj vladi da plati odštetu njihovim porodicama.

“Sud je presudio da je holandska država odgovorna za smrt ovih ljudi pošto holandski kontingent Ujedinjenih naroda (UN) nije smio da ih izruči” snagama bosanskih Srba”, izjavila je tada predstavnica za štampu navedenog suda u Hagu.

Holandski Okružni sud je najprije 2008. godine zaključio da Holandija nije odgovorna za neuspjeh svojih trupa da zaštite srebreničku enklavu 1995. godine, ali su tužitelji uložili žalbu na tu presudu koja je tri godine kasnije prihvaćena.

”Treba podsjetiti da smo ja i porodica Rize Mustafića, koji je bio električar kod holandskog bataljona u Srebrenici i koji je, kao i moja porodica, izručen iz holandske baze 13. jula 1995. godine, prije 10 godina pokrenuli tužbu protiv Holandije. Prema prvostepenoj presudi 2008. godine, država Holandija nije odgovorna, a onda je drugostepena odluka 2011. godine bila u našu korist, dakle, da je država Holandija, ipak, odgovorna. Onda se Holandija u međuvremenu žalila Vrhovnom sudu Holnadije. Sad čekamo konačnu odluku Vrhovnog suda. Dakle, nakon deset godina”, govori Hasan Nuhanović za agenciju Anadolija.

Podsjeća da je porodicama žrtava jedino preostalo da tuže državu Holandiju, jer su ranije nadležni sudovi zaključili da UN ne može biti odgovoran za tragediju porodica Nuhanovć i Mustafić.

Na pitanje šta očekuje od presude 6. septembra, Nuhanović, također, odgovara pitanjem.

”Šta znači pravda? Holandija je samu sebe trebala davno da proglasi krivom! U idealnom svijetu to bi bilo tako. Ovaj svijet nije idealan pa po sudovima moramo tražiti pravdu. Mi smo jedna tužna grupa ljudi”, rekao je Nuhanović, pitajući se može li bilo kakva presuda biti satisfakcija za Srebreničane koji su preživjeli genocid jula 1995. godine.

Holandsko pravosuđe nedavno je donijelo kontraverznu odluku i u jednom drugom slučaju koji su pokrenuli Nuhanović i porodica Mustafić, a o kojoj se dosta govorilo i pisalo u BiH i regionu.

Naime, odlukom javnog tužitelja u Arnhemu od 7. marta ove godine bivši zapovjednik holandskog bataljona Ujedinjenih naroda (UN) u Srebrenici Thom Karremans, njegov zamjenik Rob Franken i Berend Oosterveen neće biti krivično gonjeni zbog svoje uloge u genocidu u Srebrenici jula 1995 godine.

Krivičnu prijavu protiv Karremansa i ostalih podnijeli su upravo Hasan Nuhanović, i porodica Rize Mustafića. U julu 1995. godine, holandski vojnici su predali Mustafića, te brata i oca Hasana Nuhanovića srpskim snagama koji su ih kasnije ubili. Podnositelji prijave smatraju da su Holanđani trebali znati da će njihove porodice biti ubijene.

Holandski pripadnici mirovnih snaga UN bili su zaduženi za takozvanu “sigurnosnu zonu” u Srebrenici, koju su u julu 1995. godine zauzele snage Vojske RS pod komandom Ratka Mladića nakon čega su izvršile genocid nad bošnjačkim stanovništvom za što se trenutno sudi Mladiću i političkom lideru bosanskih Srba Radovanu Karadžiću.

 

(AA)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close