BiHPolitika

HNV BiH ogorčen HDZ-ovskim prijedlozima …

INICIJATIVA ZA PROMJENU IZBORNOG ZAKONA

HNV BiH ogorčen HDZ-ovskim prijedlozima: Hrvat protiv Hrvata, zar su manje važni oni što žive u Sarajevu, Tuzli, Bihaću?!

HDZ-ovska inicijativa, ne samo da je u sukobu s europskim demokratskim standardima i temeljnim slobodama i pravima, nego, štoviše, ona produbljuje neravnopravnost u tretmanu građana hrvatske nacionalnosti, ističe se u saopštenju HNV-a BiH

Upravni odbor Hrvatskog narodnog vijeća Bosne i Hercegovine (HNV BiH) razmotrio je inicijativu za promjenu izbornih pravila, koju su pokrenuli zastupnici HDZ BiH i HDZ BiH 1990 u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, i sa žaljenjem konstatirao kako je, u osnovi opravdana, potreba za promjenom tih pravila, proistekla iz presuda i rezolucija europskih institucija, kroz tu inicijativu devalvirana.
HDZ-ovska inicijativa, ne samo da je u sukobu s europskim demokratskim standardima i temeljnim slobodama i pravima, nego, štoviše, ona produbljuje neravnopravnost u tretmanu građana hrvatske nacionalnosti.
Dominacija i majorizacija zasnovana na svojoj brojnosti, koju kao metodu spočitavaju političkim strankama bošnjačke i građanske orijentacije u odnosima prema Hrvatima, HDZ-ovi zastupnici kroz svoju inicijativu žele ugraditi i primijeniti unutar hrvatskog korpusa, po čemu bi, pri izboru člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, glasovi građana hrvatske nacionalnosti koji žive u Bihaću, Bugojnu, Tuzli, Sarajevu, Zenici i drugim općinama u kojima čine manjinu, a kojih ima više od 20 % u ukupnoj hrvatskoj populaciji u BiH, bili drugorazredni.
Ili, zašto bi se Hrvatima koji žive u kantonima u kojima čine manjinu oduzelo pravo na zastupljenost u domovima naroda, kada su ti domovi i zasnovani zbog toga da i oni imaju, bez obzira na svoju malobrojnost, status konstitutivnog naroda.
Konstitutivnost se ne mjeri brojem ili postotkom u strukturi stanovništva, nego je povijesna i pravna činjenica.
Prijedlozi oba HDZ-a su u svojoj osnovi neetični i nekršćanski. Umjesto solidarnosti s onim Hrvatima koji žive u sredinama u kojima su manjina i djelovanja u pravcu zaštite njihovih prava, interesa i potreba, HDZ-ovi svojom inicijativom čini sve na njihovoj ljudskoj marginalizaciji, što je porazno, navodi se u saopštenju Upravnog odbora HNV BiH.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close