BiHPolitika

HNS-ovo negiranje haške presude odbaciti bez razmišljanja

Američki historičar Donia za NAP: HNS-ovo negiranje haške presude odbaciti bez razmišljanja

Javna osuda Hrvatskog narodnog sabora presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u slučaju hrvatske Šestorke kao ‘neutemeljene i nepravedne’ je neodgovorna, neinformirana, i u cjelosti bez temelja, kaže za agenciju Patria profesor Robert J. Donia, američki historičar i vještak Tužilaštva Tribunala u Haagu, komentarišući Deklaraciju Hrvatskog narodnog sabora (HNS) kojom se u jednom dijelu poziva na odbacivanje haških presuda za ratne zločine.

HNS, čiji je predsjednik Dragan Čović, koji je i na čelu HDZ-a Bosne i Hercegovine, u subotu je jednoglasno usvojio Deklaraciju koja kroz sedam tačaka definira smjernice djelovanja hrvatskih političkih predstavnika u Bosni i Hercegovini, među kojima je i insistiranje na novom unutrašnjem preustroju Bosne i Hercegovine, kao i odbacivanje kvalifikacije udruženi zločinački pothvat, kako je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju ocijenio politiku bivših čelnika Republike Hrvatske i Hrvatske zajednice Herceg Bosna koju su vodili prema BiH tokom rata devedesetih.

Takva deklaracija izazvala je oštre reakcije, naročito kod žrtava ratnih sukoba.

Donia ističe da je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju procesirao Srbe, Bošnjake, Albance i Makedonce, kao i Hrvate. Sudski postupak o kojem govorimo, kaže ovaj histričar, trajao je 465 dana u sudnici, uključio svjedočenje 320 svjedoka, i zaključio presudom Sudske komore na 1.600 stranica ispisanih od strane trojice iskusnih međunarodnih sudija. Presuda je potom potvrđena odlukom drugih pet sudaca.

„Dok članovi sabora analiziraju, kritiziraju i pripremaju slučaj kako bi poništili presudu i sudske transkripte, njihov postupak se mora uzeti kao grubi polemički pokušaj zastrašivanja utemeljen na predrasudama i nerealnim željama, prije nego činjenicama. Svi Bosanci i međunarodni faktori bi to trebali odbaciti bez razmišljanja, a sabor povući kako bi se izbjegla svaka dalja osuda od strane globalnog javnog mišljenja“, kaže profesor Donia.

nap.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close