BiHPolitika

Hitno mijenjati izborni sistem, inače će provođenje izbora imati sve manje smisla

Visoki predstavnik Valentin Inzko i njegov zamjenik Dennis Hearne obratili su se medijima i predstavili su zaključke razgovora koje su dva dana vodili ambasadori zemalja članova PIC-a

 

Politički direktori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provođenje mira (PIC) danas su Sarajevu nastavili dvodnevni sastanak na kojem su razmatrajli trenutnu situaciju u BiH i izazove s kojima se zemlja suočava.

Visoki predstavnik Valentin Inzko i njegov zamjenik Dennis Hearne obratili su se medijima i predstavili su zaključke razgovora koje su dva dana vodili ambasadori zemalja članova PIC-a.

Valentin Inzko je na početku obraćanja kazao da se Ruska Federacija nije pridružila konferenciji zbog neslaganja.

– Na ovoj sjednici Uprvanog odbora Vijeća za implementaciju mira izbori su bili visoko na listi najvažnijih tema. Naše kolege iz OSCE-a dale su procjenu Upravnom odboru. Bila je to temeljita procjena. BiH mora napraviti hitne korake u promjeni izbornog sistema, inače će provođenje izbora imati sve manje smisla.

Formiranje vlasti je druga tema, proces formiranja vlasti u RS-u ide mnogo brže. Ovom prilikom im čestitam na tome, ali treba imati na umu komplikovaniji sistem u Federaciji BiH. Nažalost političke partije nisu uspjele doći do dogovora u vezi sa izborom delegata u Dom naroda. Konstituisanje Vijeća ministara bi moglo također biti odloženo zbog neformiranja Doma naroda.

PIC je utvrdio nekoliko prioriteta za formiranje vlasti: Upitnik EU, socio-ekonomski rezultati, unapređenje javnih usluga, zaključio je Inzko.

Inzkov zamjenik Dennis Hearne je pozvao domaće političare da se suzdrže od podgrijavanja tenzija:

– Fokus naših razgovora bio je na implementaciji rezultata izbora. Preporučujem da se političari suzdrže od blokiranja institucija, da ne bude retorike koja unosi nove podjele. Pitanje neriješenih odluka sudova, pitanje Sejdić-Finci, blokada izbornog sistema u Mostaru, također su izuzetno važna pitanja u o kojima smo razgovarali, kazao je on.

Izvor: Oslobođenje

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close