-TopSLIDEKultura

Historijski susret pape Franje i šiitskog duhovnog vođe Sistanija

Papa Franjo u subotu se u sklopu prve posjete Iraku sastao s velikim ajatolahom Alijem Sistanijem, vrhovnim vjerskim poglavarom šiita, te je apelirao na važnost održivog suživota u zemlji razorenoj nasiljem i sukobima.

Sastanak pape Franje i Alija Sistanija u svetom gradu Najaf tokom rizične papine turneje po Iraku, predstavlja prvi i historijski susret nekog pape i najvišeg duhovnog vođe šiita. Državna televizija Ekhbariya prikazala je kako se veliki Papin konvoj kreće Najafom, dok su uz cestu stajala djeca mašući iračkim i vatikanskim zastavicama, objavio je Reuters, a prenijela Hina.

Najvažnija ličnost šiitskog islama

Nakon 55-minutnog sastanka sa Sistanijem, papa Franjo se uputio prema ruševinama drevnog grada Ura, koji se smatra rodnim gradom Abrahama, oca judaizma, kršćanstva i islama, gdje bi trebao održati govor na međuvjerskom sastanku. Nakon toga Papa će se vratiti u Bagdad gdje će predvoditi misu u katedrali svetog Josipa.

Sistani je jedna od najvažnijih ličnosti šiitskog islama, kako u Iraku, tako i drugdje u svijetu, navode agencije. Sistani (90) rijetko održava sastanke i odbija razgovarati s iračkim sadašnjim i bivšim premijerima, tvrde njemu blisku dužnosnici. Sistani je pristao sastati se s Papom, ali bez prisustva iračkih dužnosnika, saopćio je izvor iz predsjedničkog ureda.

Sastanak s papa Franjom održan je u Sistanijevom skromnom domu u Najafu gdje boravi desetljećima.

Sistani, koji milionima šiitskih sljedbenika predstavlja vođu, intervenirao je tokom kritičnih situacija u Iraku kada je zemlje prelazila iz jedne krize u drugu. Rijetko se pojavljuje u javnosti.

(Vijesti.ba)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close