PolitikaSvijet

Historijski sporazum za spas planete potpisat će više od 120 zemalja

Više od 120 zemalja objavilo je da će 22. aprila u New Yorku potpisati klimatski sporazum dogovoren u decembru u Parizu, objavila je francuska ministrica zaštite okoliša Segolene Royal, predsjedavajuća UN-ove konferencije COP21.

“Postavila sam sebi cilj koji je nužan za uspjeh … dobiti stotinu potpisa. Sada znamo da će sporazum potpisati više od 120 zemalja”, rekla je Royal.

Na UN-ovoj konferenciji o klimatskim promjenama u Parizu čak 195 zemalja obvezalo se ograničiti globalno zagrijavanje na manje od 2 stepena Celzija u usporedbi s predindustrijskim razdobljem. Radi se o historijskom sporazumu za spas planete.

Da bi pariški sporazum stupio na snagu mora ga ratificirati najmanje 55 stranaka UN-ove okvirne konvencije o klimatskim promjenama koje emitiraju najmanje 55 posto globalne emisije stakleničkih plinova.

Formalno potpisivanje bit će 22. aprila u zgradi UN-a u New Yorku.

“Ovako rekordan broj potpisa u kratkom roku omogućit će brži ulazak u proces ratifikacija”, rekla je francuska ministrica.

Kina i SAD, dva najveća svjetska zagađivača, potpisat će sporazum. “Indija će isto potpisati. Dobili smo i obećanje doslovno svih afričkih zemalja”, rekla je Royal. I EU je iskazala spremnost da potpiše sporazum.

Šezdeset zemalja u New Yorku će 22. aprila predstavljati šefovi država, rekla je Royal, prenosi Hina.

Autor: Fena

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close