Historijski dogovor: Najveći svjetski zagađivači obavezali se da će manje prljati planetu

Američki predsjednik Barack Obama i njegov kineski kolega Xi Jinping, predsjednici dvaju najvećih onečišćivača u svijetu, dogovorili su se u Pekingu o novim mjerama za suzbijanje klimatskog zatopljenja, prenose agencije.

Dogovor koji je američki predsjednik nazvao “historijskim”, odgovor je na neodgodivu potrebu da se na konferenciji o klimi koja se 2015. održava u Parizu postigne opći konsenzus.

Kina, najveći svjetski onečišćivač, obvezala se da će “oko 2030.” zaustaviti rast količine ispuštenih stakleničkih plinova odgovornih za porast temperature, s nakanom da “to ostvari i ranije”, izvijestila je Bijela kuća.

Sjedinjene Države su se pak obvezale da će do 2025. smanjiti svoju emisiju štetnih plinova za 26 ili 28 posto u odnosu na 2005., prenose agencija AFP.

Ovo je prvi put da je Kina postavila rok nakon kojega više neće povećavati svoju emisiju i počet će je smanjivati.

Kineski predsjednik je na zajedničkoj pres-konferenciji s Obamom istaknuo da su se Peking i Washington dogovorili da će 2015. u Parizu postići dogovor.

Na toj konferenciji bi se trebali dogovoriti da se porast prosječne globalne temperature ograniči na dva stepena Celzijusa.

SAD i Kina sudjeluju u ukupnoj emisiji ugljendioksida na planetu s više od 40 posto.

Naučnici su neopozivo utvrdili da sadašnji napori nisu dovoljni da bi se porast temperature na Zemlji ograničio na dva stepena, što je međunarodna zajednica postavila kao zadaću želeći spriječiti katastrofalno ubrzavanje klimatskih promjena.

Američki cilj je “ambiciozan, ali i ostvariv”, komentirao je jedan visoki američki zvaničnik koji je htio ostati anoniman. No taj bi cilj ipak mogao naići na protivljenje kongresnika.

– Činjenica da SAD i Kina, koje inače smatraju suparnicima (u pregovorima o klimi), idu zajedno, imat će velik utjecaj – dodao je.

No vođa republikanske većine u američkom Senatu, Mitch McConnell odmah je Obaminu izjavu u Pekingu ocijenio “nerealnim projektom”.

Obamu je u Pekingu primio kineski kolega pošto su dvojica čelnika dan ranije sudjelovala na summitu o gospodarskoj suradnji azijsko-pacifičkih zemalja (APEC).

Kina i SAD žele približiti svoja stajališta o gospodarskoj integraciji azijsko-pacifičkog područja u prilikama geopolitičkog suparništva u regiji te gospodarskog i vojnog jačanja Kine.

Obama je na konferenciji za štampu negirao bilo kakvu umiješanost Amerike u prodemokratske proteste u Hong Kongu, odbacujući optužbe kineskih službenih medija, prenosi Reuters.

U vezi s prepirkama zbog ljudskih prava između dviju zemalja Obama je rekao da će na tom polju i dalje biti “nesuglasica”.

– Uvijek sam smatrao da predsjednik Xi želi napredovati u vezi s tim pitanjima – dodao je Obama.

Kineski predsjednik je ocijenio “normalnim” postojanje razlika o toj temi budući da imaju “različitu historiju”.

– No ono što nas spaja važnije je od onoga što nas dijeli – dodao je, prenosi Index.hr.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close