-TopSLIDELifestyleShowbiz

Historija fatalnih incidenata koji su se dogodili na filmskim setovima

Alec Baldwin je na snimanju filma “Rust” slučajno ubio direktoricu fotografije Halyn Hutchins i ranio reditelja Joela Souzu. Ovo nije prvi put da se na filmskom setu dogodio incident s fatalnim ishodom.

Jedna od najpoznatijih tragedija dogodila se 1993. godine na snimanju filma “The Crow”, kada je Brandon Lee, sin Brucea Leeja, ubijen pištoljem u kojem je bio pravi metak. Istraga je nekoliko sedmica kasnije otkrila da je filmska ekipa bila nemarna, ali je tužilac odbio podići optužnicu protiv producentske kuće.

Bizarna nesreća odgirala se i tokom snimanja filma “Midnight Rider: The Gregg Allman Story” 2014. godine. Asistenticu kamere Sarah Jones pregazio je voz. Kada je ekipa čula kako vozi juri prema njima, pokušali su skloniti krevet koji se za potrebe snimanja nalazio na šinama.

Nažalost, nisu uspjeli u tome. Sarah se uspjela skloniti na sigurno, ali je voz udario u krevet, koji se zatim zabio u nju i “odbacio” je nazad na šine. Imala je 27 godina. Reditelj Randall Miller odslužio je godinu zatvorske kazne nakon što se izjasnio krivim za nenamjerno ubistvo, a 2016. je uslovno pušten na slobodu.

“Resident Evil: The Final Chapter” (2017.) je bio filmski projekat na kojem su se dogodile čak dvije nesreće. Olivia Jackson, dublerka Mile Jovovich, izgubila je lijevu ruku tokom izvođenja vratolomije na motociklu. Dva mjeseca kasnije Ricardo Cornelius poginuo je kada je Humvee skliznuo s platforme i pao na njega.

Dok je “The Dark Knight” (2008.) Christophera Nolana u velikoj mjeri povezan sa smrću zvijezde Heatha Ledgera, koja se dogodila mjesecima nakon što je snimanje završeno, treba spomenuti i da je kaskader Conway Wickliffe poginuo tokom produkcije. Naginjao se kroz prozor Nissana 4×4 i držao kameru. Automobil se zabio u drvo, a on je proglašen mrtvim na mjestu nesreće.

Još jedan kaskader imao je tragičnu sudbinu. Harry O'Connor stradao je na setu filma “XXX” (2002.) snimajući scenu koja uključuje paraglajding. Slomio je vrat zabivši se u most Palacky u Pragu. Reditelj Rob Cohen kasnije je objavio saopćenje u kojem je, između ostalog, naveo:

“Imali smo 500 kaskadera, njih 499 nije dobilo ni ogrebotinu. Ovo dokazuje koliko daleko smo spremni ići kako bismo gledaocima pružili kvalitetno filmsko iskustvo. Kaskaderi znaju da su u opasnosti. U većini slučajeva sve dobro prođe. Nažalost, ovo je izuzetak.”

“Top Gun” (1986.), film koji je proslavio Toma Cruisea, odnio je život kaskadera Arta Scholla. Njegov avion srušio se u Tihi okean osam kilometara od obale Encinitasa u Kaliforniji. Letjelica nije mogla održati visinu, a Schollovo tijelo nikada nije pronađeno.

Glumac Vic Morrow i dvoje djece poginuli su u padu helikoptera 1982. tokom snimanja “Twilight Zone: The Movie”. Snimali su scenu koja uključuje eksplozije, nakon čega su se krhotine podigle u zrak i oštetitle rotore helikoptera. Pet osoba, uključujući reditelja Johna Landisa, suočilo se s optužbama za nenamjerno ubistvo, ali su na kraju oslobođeni.

Klix.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close