logo
bios

Hiljade bh. studenata u inozemstvu trebaju pomoć: Nijedna institucija im se nije javila

Objavljeno prije 6 dana . u sri, maj 20th, 2020

Bosna i Hercegovina ne posjeduje nikakve službene podatke o njenim studentima u inozemstvu, a situacija s pandemijom koronavirusa, uslijed koje je došlo do blokiranja granica, još jednom je ukazala na nemar bh. vlasti za našim mladim snagama u svijetu.

OPŠIRNIJE piše klix.ba

Podaci kojima trenutno WBAA (Western Balkans Alumni Association) raspolaže ukazuju na to da najmanje 6.400 državljana BiH studiraju u više od 30 zemalja svijeta. Od ovog broja, u Austriji, Sloveniji i Njemačkoj studira čak 80 posto njih.

Ako ovom broju dodamo studente s državljanstvom BiH sa završenom njemačkom ili švicarskom srednjom školom, kojih ima oko 2.300, kao i one koji studiraju u drugim zemljama za koje WBAA još čeka podatke, onda bi broj bh. državljana koji studiraju u inozemstvu mogao biti veći od 9.000, ističu iz WBAA.

Članica WBAA Azra Berbić ističe kako je ogroman potencijal državljana BiH koji studiraju u inozemstvu.

“Riječ je o mladim ljudima koji svoje znanje prikupljaju na stranim univerzitetima koji su po kvaliteti prijenosa znanja, pristupu naučnim bazama podataka i svjetskom prestižu, daleko ispred bilo kojeg bh. univerziteta. Njihovo znanje i kontakti bi itekako koristili domaćoj privredi, obrazovnom sektoru ili vladinim institucijama”, govori nam Berbić.

Kako nam nadalje govori Samir Beharić, razvijene države svoje studente šalju na studij u inozemstvo, ali istovremeno kreiraju strategiju i pogodno okruženje za svoje mlade ljude da se vrate nazad i stečeno znanje primijene nazad u domovini.

“Tu je razlika između BiH i zemalja čiji političari imaju viziju i strategiju razvoja. Umjesto ‘odliva mozgova’, BiH mora poraditi na kreiranju uslova za ‘priliv’ i ‘cirkulaciju mozgova’. Često čujemo bh. političare kako se žale da Njemačka ‘krade’ naše mlade ljude u čije smo školovanje uložili, ali ti isti političari ništa ne rade da ‘ukradu’ bh. državljane koje je Njemačka odškolovala svojim novcem. Domaća politička oligarhija se jednostavno plaši konkurencije i znanja mladih ljudi školovanih na najboljim svjetskim univerzitetima. To će nas skupo koštati”, zaključio je Beharić.

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh