Hifa širi prodajnu mrežu, gradi plinski terminal i smanjuje nezaposlenost

Realizacijom novih projekata, širenjem maloprodajne mreže HIFA Group i dalje čvrsto drži lidersku poziciju na bh. tržištu kada je u pitanju distribucija nafte i naftnih derivata.

Hajrudin Ahmetlić, vlasnik firme Hifa-Petrol, u razgovoru za portal eKapija.ba kao prioritetne projekte grupacije najavljuje izgradnju mreže maloprodajnih objekata u BiH.

Liderska pozicija u BiH

“U cilju očuvanja liderske pozicije u distribuciji nafte i naftnih derivata na tržištu BIH planiramo proširenje na tržišta većih gradova poput Bihaća, Banjaluke i Tuzle. Ove godine smo otvorili benzinsku pumpu u Rakovici (općina Ilidža) te započeli izgradnju 3 nove benzinske pumpe u Donjem Vakufu, Zenici, Ilidži. Radovi na benzinskoj pumpi na Ilidži su već u završnoj fazi i to će ako Bog da biti 6. poslovna jedinica Grupacije u Kantonu Sarajevo. U pripremi je izgradnja benzinske pumpe u Bihaću za koju pripremamo potrebnu dokumentaciju”, navodi Ahmetlić.

Pored navedenih lokacija, aktivnosti Hife Tešanj usmjerene su i na početak izgradnje benzinske pumpe u Tuzli, a vrše se i pripreme za izgradnju benzinske pumpe u Olovu. Hifa Group trenutno posjeduje mrežu od 27 benzinskih pumpi.

Osim investicija u benzinske pumpe, aktuelna je također i investicija u izgradnju plinskog terminala u Tešnju, ukupnog kapaciteta 500.000 litara. Plinski terminal se gradi uz benzinsku pumpu i već postojeći naftni terminal kapaciteta 2.200.000 litara.

“Plinski terminal gradimo kako bi bili operativniji te da bi pored veleprodaje bili prisutni i u maloprodaji. Smatramo da je lokacija u Tešnju dobra zbog strateškog položaja”, kaže Ahmetlić, pojašnjavajući da će terminal biti opremljen najsavremenijom opremom te da se radi o investiciji vrijednoj 1,5 miliona KM.

Plinski terminal bi trebao biti u funkciji od 1. septembra i za njega je pribavljena sva potrebna dokumentacija.

Sljedeća u nizu investicija grupacije Hifa jeste i investicija u izgradnju servisa za teretna vozila. Servis će služiti potrebe Grupacije u okviru koje postoji više od 60 voznih jedinica. U planu je i obnova dijela voznog parka za što se svake godine izdvaja minimalno 400.000 maraka.

U investicije bez kreditnih zaduženja

Ahmetlić napominje kako grupacija Hifa svake godine investira od 7-10 miliona maraka, međutim, ono što je specifično jeste da ove godine projekte rade bez novih kreditnih zaduženja, odnosno vlastitim sredstvima.

Realizacijom pomenutih projekata, grupacija Hifa nastavlja trend kojim direktno utiče na jačanje bh. privrede i smanjenje nezaposlenosti, jednog od najvećih problema u BiH.

Hifa Oil je također ušla u novi energetski sektor, a to je proizvodnja eko-peleta.

“U okviru grupacije počeli smo sa alternativnom djelatnošću, odnosno ulaskom u nove energetske segmente kroz projekat proizvodnje energetskog eko-peleta od niskosumpornog uglja”, pojašnjava Ahmetlić.

Proizvodni pogon za proizvodnju ovog energenta nalazi se u krugu bivše tvornice sokova Bosanka Doboj. Početni kapital u ovu investiciju iznosi oko 5 miliona KM. Proizvodnja peleta se nalazi u testnoj fazi, a s obzirom da pelet zadovoljava sve propisanje uslove, planiran je i izvoz.

Osim BiH, Hifa Group aktivno posluje u 9 država, od Austrije pa sve do Bugarske.

“Nije jednostavno poslovati na drugim tržištima, ali imamo dobre reference i izgradili smo brend”, kaže Muharem Ahmetlić, pojašnjavajući kako je grupacija Hifa prva firma koja je 2009. godine počela izvoz nafte i naftnih derivata iz BIH.

Na pitanje kako je poslovati na bh. tržištu naftnim derivatima, Ahmetlić pojašnjava kako generalno tržište naftnih derivata u BiH nije likvidno.

“Nije lahko biti lider na tržištu, ali povjerenje i zadovoljstvo naših kupaca nam je motiv da idemo dalje. Postoji dosta slučajeva gdje se benzinske pumpe zatvaraju ili ostaju bez goriva. Ogromni novci se investiraju, a marže nisu velike, s obzirom da je nafta visokotarifna roba. Međutim, sve što važi za druge, važi i za nas. Ispunjavamo sve zakonske okvire i sve obaveze prema radnicima i državi. Što se konkurencije tiče, imamo dosta konkurentskih firmi sa kojima sarađujemo, tako da nema aktivne borbe među nama, samo dobre saradnje “, navodi Muharem, dodajući kako se protiv konkurencije bore ekspeditivnošću, kvalitetom i pristupom kupcu.

Društvena i ekološka odgovornost

Hifa Group je društveno odgovorna 100% domaća grupacija koja postaje prepoznatljiva po brojnim donacijama kako za kulturne i vjerske objekte, tako i za socijalno ugrožene.

„Kroz više od 15 godina rada, donirali smo značajna sredstava u vidu humanitarne pomoći, stipendija, sponzorstava i drugih vidova pomoći. U prošloj godini, pored donacija za vjerske i kulturne objekte, donirali smo i sredstva za izgradnju 5 kuća za socijalno ugrožene porodice. Ove godine također imamo u planu nekoliko projekata vezanih za pomoć u obnovi kuća u saradnji sa emisijom ‘Ispuni mi želju’. Aktivno smo sudjelovali u pomoći stanovništvu za vrijeme poplava.“

Pored društvene odgovornosti,Hifa Group je također i ekološki odgovorna grupacija.

„U okviru naše kampanje ‘HIFA Group – ekološki odgovorni’ koja ima za cilj podizanje ekološke svijesti, na sve benzinske pumpe u Grupaciji instaliramo opremu koja je u skladu sa najnovijim svjetskim tehnološkim i ekološkim standardima. Također smo postavili table na svim benzniskim pumpama sa natpisom ‘Ne bacaj smeće, sadi cvijeće’, te smo po običaju, kao i svake godine posadili cvijeće. Ovo je samo jedan u nizu od koraka učinjenih na ovome planu, što je još jedna oblast u kojoj grupacija Hifa vodi mnogo više pažnje od ostalih firmi u ovoj branši, a samim tim postajemo i u ovom segmentu prepoznatljivi“,ističe na kraju razgovora Muharem.

Razgovarala: Elvira Kokor

Foto: eKapija.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close