Hifa – Oil počinje proizvodnju eko-peleta od uglja

Kompanija “Hifa – Oil” d.o.o. Tešanj nastavlja sa širenjem svoje poslovne grupacije ulaskom u nove energetske segmente, i to kroz projekat proizvodnje energetskog eko-peleta od uglja.

Tako nastavljaju trend kojim direktno utiču na jačanje bh. privrede i smanjenje nezaposlenosti, jednog od  trenutno najvećih problema na tržištu BiH.

Kompanija je iskoristila priliku da javnosti predstavi budući proizvod i kroz učešće na petom po redu Međunarodnom privrednom sajmu “Grapos-Expo 2014” koji je jučer svečano otvoren u Gračanici.

Kako saznajemo iz “Hifa – Oil-a”, u toku ove godine započet će intenzivna proizvodnja ovog, na našem tržištu, potpuno novog energenta.

Proizvodni pogon će biti lociran u krugu bivše tvornice sokova Bosanka Doboj, u Doboju, u čiju kupovinu i adaptaciju su već investirana značajna sredstva. Isto tako, registrovano je zasebno pravno lice “Euro Stil” d.o.o. Doboj, koje će biti nosilac proizvodnje, dok će plasman i distribucija biti povjerena iskusnim kadrovima iz “Hifa – Oila”, potvrđeno je za naš portal.

Inače, prilikom predstavljanja proizvoda naglašeno je da će se na tržištu uskoro pojaviti energetski snažan pelet, sa kalorijskom moći do 15% višom od standardnog drvenog peleta.

Snažan akcenat je dat na ekološki aspekt upotrebe ovog energenta, te proizvođači naglašavaju da njihov pelet zadovoljava stroge EU standarde kad je u pitanju količina i sastav emisija, sadržaj sumpora, azota, CO2, itd.

Jedan od ključnih faktora zbog kojeg iz “Hifa – Oil-a” smatraju da će proizvod imati zapažen tržišni uspjeh je njegova znatno prihvatljivija cijena, koja će do 40% biti niža od one koju trenutno naši potrošači plaćaju za drveni pelet.

“Osigurane sirovine, značajan proizvodni i skladišni prostor, respektabilan proizvodni kapacitet i specijalizirana tehnologija garant su proizvodnje peleta ujednačenog kvaliteta u količinama dovoljnim za zadovoljavanje potreba BH tržišta, kao i za proboj na izvozna tržišta regiona. Proizvodit ćemo energetski snažan pelet, koji će po svojim karakteristikama zadovoljavati ekološke norme i koji će cjenovno biti znatno prihvatljiviji i srazmjeran platežnoj moći naših građana, a što je u skladu sa našim glavnim sloganom: Više energije za manje novca!”, poručuju iz “Hifa – Oil-a”.

ekapija

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close