-TopSLIDEBiHPrivreda

Hifa-Oil ima nove terminale u Prijedoru, žele da budu energetsko čvorište

VEĆ ULOŽILI 10 MILIONA KM

Kompanija Hifa-Oil ima nove naftne terminale koji se nalaze u Prijedoru. Riječ je o terminalima koje je ova kompanija 2020. preuzela od prijedorskog Energopetrola i terminale koje je kupila u Brezičanima kod Prijedora.

Kako su saopćili iz ove kompanije, ovi terminali prije kupovine nisu korišteni te nikada nisu stavljeni u funkciju. Zbog toga su morali investirati kako bi se terminali osavremenili i osposobili za korištenje.

Napomenuli su da su planirali značajno investirati, kako su to uradili s terminalom u Zenici. Ukazali su da terminali u Prijedoru imaju kapacitet od 18.000 metar kubnih te smatraju da može biti ozbiljna energetska tačka i izvan Bosne i Hercegovine. Naglasili su da im je plan da terminale pretvore u najsavremenije u regiji.

U kompaniji Hifa-Oil su također podsjetili da su počeli investirati nedugo nakon kupovine, da su investicije intenzivirali te da su obnovljeni željeznički kolosijeci koji su u sklopu terminala.

“Procjene su da smo u budućnosti, uz ravnomjerno korištenje ostalih vrsta transporta naftnih derivata, sve bliže transportu željeznicama i smatram da terminale koje imamo treba polako pripremati i stavljati u funkciju”, izjavio je predsjednik uprave Hifa-Oil Grupacije Izudin Ahmetlić.

Vrijednost investicija u prvom nivou je 10 miliona KM, a planirane investicije su višestruko veće. Hifa-Oil kroz ove investicije, kako su saopćili, razvija snažno energetsko čvorište u Bosni i Hercegovini, povezujući u cjelinu terminale sa skladišnim kapacitetima sa više 34 miliona litara u Zenici i Prijedoru, kao i terminali u Vogošći i Sarajevu.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close