logo
bios

Hercegbosanski kanton (10) zabranio ulazak državljanima BiH!

Objavljeno prije 3 sedmice . u pon, mar 23rd, 2020
KORONAVIRUS – “Državni udar”
Hercegbosanski kanton (10) zabranio ulazak državljanima BiH!

Županijski stožer civilne zaštite Hercegbosanske županije danas je donio četiri nove zapovijedi usmjerene na suzbijanje pojave i širenja zaraze uzrokovane korona virusom, saopšteno je danas.

Posebno je interesantna ona pod tačkom 1, a koja glasi:

– Zabranjuje se ulazak državljana Bosne i Hercegovine na područje Hercegbosanske županije. Zabrana se ne odnosi na: vozila za dostavu hrane, robe, materijala kao i tranzit tih vozila kroz Hercegbosansku županiju, uz kontrolu ulaska i izlaska, kao i na pripadnike Oružanih snaga BiH, zdravstvene djelatnike, policijske službenike, te druge pripadnike tijela svih razina vlasti u Bosni i Hercegovini u službene svrhe. Zadužuje se Ministarstvo unutarnjih poslova Hercegbosanske županije da uspostavi punktove na svim ulazima u Hercegbosansku županiju. Zapovijed stupa na snagu danom donošenja, a primjenjivat će se od utorka, 24.03.2020. godine u 6,00 sati.

Jasno je da ovakva odluka nije usklađena ni sa odlukama državnih, niti federalnih vlasti i vrlo je upitna njena zakonitost.

No, odluka neodoljivo podsjeća na samovolju HNK kada je zabranjen ulazak migrantima iz Kantona Sarajevo. Takvo ponašnje mnogi su tada nazvali državnim udarom.


(Vijesti.ba)

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh