Helmut Kohl želio prepoloviti broj Turaka u Njemačkoj

Bivši njemački kancelar Helmut Kohl želio je da “prepolovi broj Turaka koji su živjeli u bivšoj Zapadnoj Njemačkoj u ranim 1980-im godinama, objavio je njemački magazin Der Spiegel navode iz britanskih zvaničnih dokumenata.

On je raspravljao o toj ideji s ondašnjom britanskom premijerkom Margaret Thatcher tokom njihovog susreta u Bonnu 1982. godine.

Kohl je tada izjavio da se Turci “nisu dobro integrisali” u njemačko društvo, piše Der Spiegel.

On je tada rekao Margret Thatcher kako želi da se broj Turaka u tadašnjoj Zapadnoj Njemačkoj “preoplovi u roku od četiri godine”.

Der Spiegel navodi da je na dokumentima sa sastanka stavljena oznaka “tajnosti”, ali da su sada objavljeni nakon što je period njihove povjerljivosti istekao.

Kancelar Kohl je rekao da bi bilo neophodno u naredne četiri godine smanjiti broj Turaka za 50 posto, ali on to nije mogao javno izjaviti, navodi se u dokumentima sa tog sastanka.

– Njemačka nema problema s Portugalcima, Italijanima, pa čak i s doseljenicima iz južne Azije, jer su se te zajednice dobro integrisale u naše društvo – izjavio je tadašnji njemački kancelar Kohl.

– Turci su, međutim, došli iz potpuno drugačije kulture i nisu se integrisali dobro – istakao je on.

Autor izvještaja bio je ondašnji privatni tajnik Margaret Thatcher, AJ Coles.

Doseljavanje Turaka u Njemačku počelo je u oktobru 1961. godine kada su dvije zemlje potpisale sporazum o angažovanju radne snage.

Brojni takozvni “gastarbajteri” također su došli iz Italije, Grčke, Portugala, Tunisa i ondašnje SFR Jugoslavije.

Kohl, koji je bio kancelar do 1998. godine i čelnik konzervativne Hrišćansko demokratske unije (CDU), često je govorio protiv imigranata dok je bio na vlasti. Broj stranih radnika u Njemačkoj, ipak, u stalnom je porastu, prenosi BBC.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close