HeidelbergCement završio prodaju Kalkgeschäftsa i juriša na Italcementi

Proizvođač građevinskog materijala HeidelbergCement preduzeo je daljnje važne korake na jačanju finansiranja.

Kompanija je 31. avgusta završila prodaju Kalkgeschäftsa u Njemačkoj belgijskom Lhoist Groupu. Ni jedna od strana nije otkrila koliko je iznosila prodajna cijena. Osim toga, HeidelbergCement uspješno je dogovorio sindicirani kredit za sticanje italijanske tvrtke Italcementi.

Volumen finansiranja u dgovoru sa bankama smanjen je za 600 miliona eura na 3,8 milijardi eura, objavila je tvrtka na njemačkoj berzi.

“Prodaja Kalkgeschäftss u Njemačkoj i sindicirani kredit sa smanjenim volumenom daljnji su važni koraci na putu za jačanje našeg finansiranje”, kazao je direktor HeidelbergCementa Bernd Scheifele u izjavi.

Do danas, HeidelbergCement je imao dvije jedinice za poslovanje sa vapnom – Walhalla u Regensburgu i Istein u Baselu. Obe jedinice su u 2014. godini prometovale oko 45 miliona eura, s oko 180 zaposlenih.

HeidelbergCement je najavio u julu da će preuzeti italijanskog konkurenta Italcementi. Vrijednost transakcije za tvrtku u kojoj je porodica Presenti drži 45 posto, je oko 3,7 milijardi eura.
Akvizicija je reakcija na spajanje dviju industrijskih divova Holcim i Lafarge.

Indikator.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close