HDZ i SDS protiv ukidanja ulica koje nose imena zvaničnika fašističke NDH

Na današnjoj 30. sjednici Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH glasalo se o poslaničkoj inicijativi Denisa Bećirovića kojom Predstavnički dom poziva nadležne organe Grada Mostara da, u najkraćem roku, ukinu neprimjerene nazive ulica u Mostaru koje nose imena zvaničnika fašističke Neovisne države Hrvatske Mile Budaka, Jure Francetića, Ante Vokića i Mladena Lorkovića, prenosi novinska agencija Patria.

Protiv inicijative da se ukinu ulice po istaknutim ustaškim sljedbenicima glasali su poslanici HDZ BiH i SDS-a, tako da inicijativa nije dobila potrebnu većinu na sjednici Ustavnopravne komisije. U tekstu inicijative Denisa Bećirovića, između ostalog, stajalo je:

– U ime budućnosti svih naroda i građana, organi vlasti u Mostaru trebaju javno i jasno odgovoriti na sljedeća pitanja: Ko i zašto promovira saradnike i sljedbenike nacizma i fašizma u Mostaru i ko je uveo autora rasnih zakona NDH Milu Budaka u nastavni plan i program, te nazvao pola nekadašnje Šantićeve ulice po njemu i na taj način ga rehabilitirao?

Čime su komandant zloglasne Crne legije Jure Francetić i ministri u ustaškoj vladi Vokić i Lorković zaslužili da ulice Mostara nose njihova imena?

Građani Mostara, Bosne i Hercegovine i Evrope, koja počiva na antifašističkim temeljima, očekuju smislene i jasne odgovore na ova i brojna druga pitanja. Nazivanje ulica po saradnicima i sljedbenicima fašizma i nacizma jasno pokazuju da fašizam i nacizam nisu pojave koje nepovratno pripadaju prošlosti. I u savremenim društvenim uslovima očigledno ima pojava ekstremizma i neofašizma.

I historijski i pojmovno, ekstremni nacionalizam etničkog čistunstva, mržnje spram drugoga i glorifikacije vlastitoga etnosa i njegove “slavne historije” temeljna je politička i ideološka značajka svakog ekstremizma, pa tako i fašističke, nacističke ideologije i politike. U kvislinškom režimu tzv. Neovisne države Hrvatske – ustaški nacionalistički sljedbenici preuzeli su i surovo provodili nacističku rasističku politiku. Po tome je ustaški režim bio zloćudan kao i izvorni fašistički i nacistički.

Ustaštvo je bilo dio fašističkog svijeta. Taj svijet je pogazio sva temeljna načela liberalne demokratije: od ljudske ličnosti, preko njenih osnovnih prava, do prava na život. Nije priznavao ni jednakost ni jednakopravnost ljudi i naroda. Ustaštvo je sa svojom cjelokupnom ideologijom, politikom i propagandom  razaralo afirmaciju slobode čovjeka kao društvenog temelja svega postojećeg – navodi se u inicijativi potpredsjednika SDP BiH Denisa Bećirovića.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close