-TopSLIDEBiHPolitika

HDZ BiH sada želi popuniti Vladu FBiH!?

Vlada FBiH više od godinu dana radi sa dva upražnjena ministarska mjesta jer nema ministra obrazovanja i nauke i ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata. U januaru 2020. godine ministrica obrazovanja Elvira Dilberović (SDA) dala je ostavku jer je imenovana za ambasadoricu u Švedskoj. To mjesto nikad nije popunjeno. Krajem jula 2020. godine od posljedica koronavirusa preminuo je i ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević (SDA). Ni ta pozicija nikad nije popunjena.

Međutim, nakon što je od posljedica koronavirusa početkom oktobra ove godine preminuo ministar zdravstva Vjekoslav Mandić (HDZ BiH) čime je HDZ oslabljen za jednu poziciju u Vladi FBiH iz ove stranke su odjednom raspoloženi za popunjavanje upražnjenih pozicija.

Iako su iz SDA više puta pozivali na imenovanje ministara u Vladi FBiH, HDZ na to nije pristajao niti je ikada pokrenuo proceduru izbora novog predsjednika FBiH. 

Inače, zbog blokade upravo HDZ BiH i Dragana Čovića koji je i imenovanje nove Vlade uslovljavao izbornim zakonom po svojoj želji, već sedmu godinu su isti ministri. Jedina promjena dogodila se nakon izlaska DF-a iz Vlade FBiH u oktobru 2015. godine umjesto kojeg je ušao SBB koji se zadržao do danas iako tvrde da su opozicija.

Treba napomenuti da bez obzira na tri upražnjene pozicije Vlada FBiH nema smetnji za donošenje odluka i odlučivanje o bilo kojem pitanju. Nedostajuće ministre mijenjaju pomoćnici koji nemaju pravo glasa na sjednicama Vlade FBiH.  

Inače, popunjavanje Vlade FBiH u ovom trenutku predstavljalo bi kršenje Ustava FBiH jer nije ispoštovana procedura nakon izbora 2018. godine. Nikada nisu izabrani novi predsjednik i potpredsjednici FBiH niti je pokrenuta procedura za imenovanje nove Vlade.

patria

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close