HDZ 1990: Nadbiskup Komarica je u pravu, RS jeste novi Bleiburg, protjerali su 200.000 Hrvata

Iz HDZ-a 1990 najoštrije su osudili napade na nadbiskupa Franju Komaricu, koji su uslijedili od vlasti iz Banja Luke, nakon što je nadbiskup rekao kako je Republika Srpska novi „Bleiburg“ hrvatskog naroda.

Vlasti u RS tražile su od nadbiskupa Komarice da povuće svoju izjavu, ali on to nije učinio.

Pokolj u Bleiburgu je ratni zločin i zločin protiv čovječnosti kojeg je počinila Jugoslavenska armija. Početak ove tragedije dogodio se 15. maja 1945. kada su se Hrvatska vojska i civili počeli povlačiti prema Britanskoj vojsci kod Bleiburga u austrijskog pokrajini Koruškoj. Britanci su međutim odbili prihvatiti predaju oružanih snaga NDH i naredili da se moraju predati Jugoslavenskoj armiji, nakon čega su ubijeni.

Komarica je rekao kako nedavnim poređenjem Banja Luke sa Bleiburgom nije namjeravao da povrijedi sugrađane Srbe i žrtve srpskog naroda iz ratova, niti ikoga ko je pogođen ratnim stradanjima svojih bližnjih.

U saopćenju koje je uputio pojasnio je da je njegovo metaforičko poređenje Banja Luke sa Blajburgom isključivo trebalo da posluži političarima u Hrvatskoj i BiH da konačno odlučnije zajedno počnu ispravljati nepravdu mnogim njegovim sugrađanima koja se čini već dvije i po decenije, a za šta veliku odgovornost nose brojni, još uvijek živi političari iz ratnih i poratnih godina.

Iz HDZ-a 1990 podržavaju nadbiskupa Komariocu. Poziva nadležne institucije na zaštitu njegovih temeljnih ljudskih prava i slobode izražavanja. Iz ove stranke su poručili kako se ovaj bh. entitet i može okarakterizirati epitetom novoga „Bleiburga“. Hrvati u RS su u teškom položaju. Podsjetili su da je iz RS početkom ‘90-ih godina protjerano više 200.000 Hrvata.
(NAP)

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close