Harun Mahmutović: Zaslužujemo da nas pozovu na SP 2014.

Međunarodna košarkaška federacija (FIBA) potvrdila je ono što smo nedavno nagovijestili – Košarkaški savez Bosne i Hercegovine nalazi se među savezima koji su podnijeli zahtjev za dobivanje jedne od četiri pozivnice za učešće na Svjetskom prvenstvu 2014. godine.

Mahmutović je svjestan da će biti veoma teško u konkurenciji od ukupno 15 saveza dobiti “wild card”, koju žele i sile poput Grčke, Italije, Turske, Rusije, Njemačke, pa i Izraela, Kine, Brazila… (posebno s aspekta finansijskih donacija koje savezi mogu dati FIBA-i), ali uporište vidi u sportskim argumentima, koji nas, kako kaže, svrstavaju u “svjetska košarkaška čuda”.

Bez podrške

– Evo, nađite mi još barem jedan savez koji je prošao i prolazi probleme slične našim, od toga da smo, maltene, bez ikakve podrške institucija kada govorim o finansijama pa do toga da smo ostali bez stotinjak igrača koji su prihvatili državljanstva drugih zemalja.

I pored svega toga, mi smo uspjeli s juniorima i kadetima ući u A-diviziju, dok su seniori na Evropskom prvenstvu u Sloveniji postigli tri pobjede. Jedna lopta nas je dijelila od toga da prođemo u drugi krug i vratimo kući kasnijeg viceprvaka Litvaniju – ističe Mahmutović te dodaje:

– Ako FIBA želi na djelu pokazati da pomaže malim federacijama, ali koje imaju jaku košarkašku tradiciju, mi smo tu. Zaslužujemo da dobijemo pozivnicu.

Odluka u februaru

Pored BiH, kandidature su podnijeli još Nigerija (Afrika), Brazil, Kanada, Venecuela (Amerika), Kina, Katar (Azija), Finska, Njemačka, Grčka, Izrael, Italija, Poljska, Rusija i Turska (Evropa).

Međunarodna košarkaška federacija objavit će dobitnike pozivnica na sastanku Centralnog odbora 1. i 2. februara 2014. u Barceloni (Španija). Žrijeb grupa SP-a u Španiji održat će se 3. februara.

Najviše tri selekcije iz jedne FIBA zone mogu dobiti pozivnice, za koje su određeni kriteriji. Kraću listu kandidata FIBA će objaviti na narednoj sjednici, 23. i 24. novembra u Buenos Airesu (Argentina). Svjetsko prvenstvo na rasporedu je od 30. avgusta do 14. septembra 2014. godine uz učešće 24 reprezentacije.

Želimo EP do 20 godina

Namjera je KSBiH, prema riječima Mahmutovića, organizirati 2014. Evropsko prvenstvo divizije B za igrače do 20 godina.

Ako se to desi, naša selekcija U-20 dobila bi priliku da na domaćem parketu izbori najviši rang (A-diviziju), baš kao što su to ranije uradili juniori (U-18) i kadeti (U-16).

www.magazinplus.eu – Avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close