Hartmann: Alija Izetbegović je oklijevao i prepustio ‘Srebrenicu hirovima zapadnih sila, te na milost i nemilost Mladićeve vojske’

Laž je da je Zapad ostao zatečen masakrom u Srebrenici

U Sarajevu je održana promocija knjige “Krv realpolitike: Afera Srebrenica”, autorice Florence Hartmann, koja je proteklih sedmica izazvala šokove u jednom dijelu javnosti u Bosni i Hercegovini i regiji.

Po prvi puta javnost je mogla čuti sljedeće teze:

1. Laž je da su velike sile ostale zatečene masakrom u Srebrenici. Potpuno suprotno, međunarodni su posrednici puno prije na vodstvo u Sarajevu vršili pritisak kako bi pristalo na razmjenu teritorije u istočnoj Bosni – prostora Žepe i Srebrenice prije svega. Pri tome se operiralo idejama kako bi bilo dobro da “četnici uđu u Srebrenicu i zakolju 5.000 Bošnjaka”, jer bi se time stekle pretpostavke za združenu vojnu intervenciju Zapada i definitivno okončanje rata.

2. Alija Izetbegović je oklijevao i prepustio „Srebrenicu hirovima zapadnih sila, te na milost i nemilost Mladićeve vojske“.

Ovo štivo je svjedočanstvo o autoričinom istraživanju o pozadini daytonskog procesa i njegovoj povezanosti sa zločinom u Srebrenici.

Hartmann je kazala kako knjiga proistječe iz vrlo pažljivog čitanja postojećih dokumenata i izvještaja koji su do sada bili zapostavljeni od medija i javnosti.

“Zaključak knjige ne mijenja ništa o tome ko je kriv u Srebrenici. Govori o kontekstu i o odgovornosti Zapada što je omogućio da se dogodi kontekst u kojem su snage Ratka Mladića mogle izvršiti ono što su namjeravale. Glavna tačka je također da proces koji je doveo do Daytona nije započeo kao moralna reakcija na zločine u Srebrenici nego je započeo prije, na proljeće 1995. godine, i dio tog procesa je bio napuštanje zaštite Srebrenice, Žepe i Goražda “, rekla je ona.

Florence Hartmann, francuska novinarka i autor više istraživačko-publicističkih djela, 11 godina je radila za vodeći francuski list “Le Monde”, za koji je izvještavala o događajima koji su prethodili ratu u bivšoj Jugoslaviji, kao i o samom ratu. Bila je glasnogovornik i savjetnik tužitelja na Međunarodnim tribunalima za bivšu Jugoslaviju i Ruandu.

Haški tribunal ju je 2011. osudio na sedmodnevnu zatvorsku kaznu zbog otkrivanja tajnog dogovora koji su tokom suđenja Slobodanu Miloševiću suci Tribunala sklopili sa Srbijom.

Promocija knjige je održana u prepunoj dvorani Sarajevskog ratnog teatra uz učestvovanje Emira Habula, Srđana Dizdarevića, Zlatka Dizdarevića i Damira Uzunovića.

(Global CIR/The Bosnia Times)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close