Halim Zukić: Preuzimam odgovornost u svoje ime i u ime vijećnika SDA

Mi, koji smo tražili vlast i dobili je, nemamo pravo biti nepravedni prema tom istom narodu koji nam ju je dao. Treba Visokom obdanište, trebaju sportski sadržaji, treba bolja infrastruktura, treba Visokom još mnogo toga. Ali Visokom i Visočanima prije svega treba voda.

Za one koji to ne znaju, skoro pola stanovništva općine Visoko nema uredno snabdijevanje pitkom vodom. Tokom sušnih godina i ljetnih mjeseci, u pojedinim mjesnim zajednicama stanje postaje nehumano i naprosto neizdrživo. S druge strane kao lokalna zajednica imamo veliki interes stranih investitora i to za izgradnju rezidencijalnih naselja. Broj stambenih jedinica koji bi trebao biti izgrađen u okviru tih naselja primiče se hiljadi. A što bi činilo skoro 10% od ukupnog broja domaćinstava.

Koliko god bili otvoreni spram stranih investitora, naša osnovna dužnost i OBAVEZA je briga za domaće stanovništvo, te stoga ta ista naselja MORAMO posmatrati i kao nove potrošače ionako oskudnih i nepoznatih kapaciteta vode.

Postavlja se pitanje, kako uskladiti namjere investitora i naše mogućnosti, odnosno potrebe građanstva. U naizgled očitom disbalansu i složenoj situaciji, jedna činjenica nam vanredno ide u prilog. Većina aplikanata za rezidencijalna naselja učinila je to u vanurbanom području. Upravo zbog izuzetno niskih cijena takvih zemljišta. Dizanjem ruku, odnosno izglasavanjem u okviru Općinskog vijeća Visokog, takva zemljišta stekla bi elementarnu pretpostavku da postanu građevinska.

Treba li reći da bi tim činom i vrijednost istih postala minimalno desetorostruko viša. TU ČINJENICU KAO LOKALNA ZAJEDNICA MORAMO ISKORISTITI!!!

Zagovornik sam šireg dijaloga između investitora sa jedne, te predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti s druge strane. Također, u dijalog se trebaju uključiti i predstavnici zainteresovanih mjesnih zajednica. A sve s jednim ciljem; proširenje i ojačanje gradske vodovodne mreže putem koje bi pitka voda bila distribuirana do MZ Gračanica, Kula Banjer, Čekrekčije, Vratnica, Zimča, Liješeva, Koložići, Orašac te naselje Prijeko. I svakako do novih rezidencijalnih naselja. Naravno, sve u okviru JKP „Visoko“, što bi dodatno osnažilo ovo preduzeće.

Preuzimam odgovornost u svoje ime i u ime vijećnika SDA (oni koji su bili protiv ad hoc odlučivanja) i tvrdim da je svaki drugi pristup pogrešan, kontraproduktivan i nepošten.

P.S. Direktorici, uposlenicima JU Centra za predškolski odgoj i obrazovanje, kao i roditeljima djece: Površine zemljišta koja čekaju pretvorbu je tolika da vjerujem da uz domaćinski odnos ni vaši interesi ne bi bili zanemareni, ali samo i definitivno ovakvim redom. U konačnici pitam inverstitore, ima li većeg hajra za dobre ljude, čistog nijeta, nego ljudima obezbjediti vodu.

www.facebook.com/halim.zukic

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close