BiHPolitika

Hahn nakon susreta s Dodikom, Komšićem i Džaferovićem: Formirajte vlast što prije

Komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn sastao se danas s tri člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom, Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem.Kako je saopćeno, Hahn je pozdravio kolektivni dogovor članova Predsjedništva kako bi se unaprijedila perspektiva EU za Bosnu i Hercegovinu kao strateški cilj njihove zemlje, a u skladu s težnjama građana Bosne i Hercegovine. On ih je u tom pogledu pozvao da koriste ovaj konsenzus kao političku osnovu za ubrzanje neophodnih mjera i reformi.

Komesar EU je naglasio da zemlja sada treba da vidi konkretne, opipljive reforme. Dodao je da se mora izbjegavati razorna retorika ili bilo koja inicijativa koja ometa put zemlje ka EU. U tom kontekstu, neophodno je formiranje svih vlada koje proizilaze iz izbora u oktobru 2018. godine.

Sastanak je također bio prilika da se dotaknu mišljenja Evropske komisije o Bosni i Hercegovini. Hahn je pozvao čelnike BiH da što prije pošalju usklađene i interno koordinirane odgovore na 656 pitanja koja slijede.

“Međutim, prosljeđivanje ovih odgovora neće dati Bosni i Hercegovini automatski status kandidata kao takvog. Buduće mišljenje Evropske komisije će biti sveobuhvatna mapa puta za duboke reforme koje treba hitno usvojiti i implementirati, posebno one u oblasti vladavine prava i osnovnih prava, gdje postoje jasni nedostaci na svim nivoima”, naveo je Hahn.

Hahn je u tom smislu izrazio i legitimnu zabrinutosti koju su izrazili i građani BiH, uključujući i one koji su izašli na ulice u Banjoj Luci. On je naglasio da EU, kao i međunarodna zajednica, očekuju da se ovi slučajevi uredno prate u skladu s međunarodnim standardima.

Komesar Han, istaknuto je, ostaje čvrsto opredijeljen da nastavi pomagati Bosni i Hercegovini na njenom putu ka EU u korist svojih građana.

Podsjetimo, članovi Predsjedništva BiH okončali su dvodnevnu posjetu Briselu tokom koje su se sastali s najvišim zvaničnicima EU.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close