Hadžić: Bez zakona o sprečavanju pranja novca ugrožena i stabilnost bh. valute

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Damir Hadžić kazao je danas novinarima u Sarajevu da je BiH od kako postoji u najopasnijoj oblasti kada je u pitanju pranje novca zbog čega je neusvajanje zakona o sprečavanju pranja novca problem koji bi mogao eskalirati.
Naime, Parlamentarna skupština BiH nije postigla konsenzus i nije uspjela da usvoji prijedlog zakona o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorizma koji je neophodan da bi se poboljšale sposobnosti Bosne i Hercegovine da se suprotstavi pranju novca i finansiranju terorizma i da bi BiH imala zakone koji su u skladu s međunarodnim standardima.
Tu je i upozorenje Moneyvala (Komitet eksperata Vijeća Evrope za borbu protiv pranja novca) te poziv i drugih međunarodnih institucija da je potrebno ovaj zakon usvojiti.
– Zahvaljujući odlukama Vijeća ministara BiH uspjela se odgoditi eskalacija o ovom pitanju do 1. juna, a danas smo na sjednici napravili ozbiljan korak kada smo usvojili izmjene i dopune Krivičnog zakona. Dobili smo informaciju i do stalnog predstavnika BiH koji je, kada je riječ o Moneyvalu, dao alarmantna upozorenja – pojasnio je Hadžić.
Stoga je danas dogovoreno, potvrdio je Hadžić, da Ministarstvo sigurnosti i Ministarstvo pravde sa kolegijima oba doma Parlamentarne skupštine BiH pokuša pripremiti i u hitnoj proceduri dostaviti prijedlog zakona koji bi bio dostavljen Moneyvalu čime bi se stvorili uvjeti da BiH ne bude dio sive ili crne zone te izrečenih sankcija koje bi mogle koštati kompletnu BiH.
– Politička previranja koja su objektivno postojala ili zastoj od jednog broja poslanika u PSBiH pokušat ćemo prevazići tako što ćemo nastojati doći do odluke koja bi mogla značiti usvajanje zakona u hitnoj proceduri – kazao je Hadžić.
Upozorio je na kraju da je mnogo posljedica koje bi mogle zadesiti BiH ukoliko zakon ne bude usvojen, a jedan od njih je da bi mogla biti ugrožena i stabilnost bh. valute – konvertibilna marka (KM).

Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close