Habermas: Merkelova prokockala politički kapital Njemačke

Njemački filozof Jirgen Habermas oštro je danas kritikovao kancelarku Angelu Merkel, navodeći da je svojim tvrdokornim stavom prema Grčkoj “prokockala” napore prethodnih generacija da se obnovi poslijeratni ugled Njemačke i da efektivno sprovodi “akt kažnjavanja” grčke ljevičarske vlade.

“Bojim se da je njemačka vlada, uključujući i socijaldemokratske frakcije, u jednoj noći prokockala sav politički kapital koji je bolja Njemačka akumulirala u posljednjih pola vijeka”, naveo je Habermas za britanski dnevnik “Gardijan”, dodajući da su prethodne njemačke vlade pokazale veću političku osjetljivost i postnacionalni mentalitet.

On je ocijenio da se Njemačka tokom pregovora upućivanjem prijetnji Grčkoj da će je isključiti iz Evrozone “besramno razotkrila kao glavni vaspitač Evrope i prvi put je otvoreno zagovarala hegemoniju Njemačke u Evropi”.

Ishod pregovora Grčke sa ostalim članicama evrozone, prema riječima Habermasa, nema ekonomskog smisla i predstavlja “toksičnu mješavinu neophodnih strukturnih reformi države, privrede i ekonomije sa daljim neoliberalnim nametanjem, što će u potpunosti obeshrabriti iscrpljene grčke građane i ubiti svaki podsticaj rasta”.

Habermas je kazao da je forsiranje grčke vlade da pristane na ekonomski upitan i uglavnom simboličan privatizacioni fond ne može da bude drugačije shvaćeno nego kao akt kazne protiv ljevičarske grčke vlade.

Habermas je zaključio da je “Evropa zatočena u političku zamku”, jer “bez zajedničke finansijske i ekonomske politike pseudosuverene države članice nastaviće da se udaljavaju u pogledu produktivnosti, a politička zajednica neće moći izdržati takvu tenziju na duže staze”.

(The Bosnia Times)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close