Guverner Softić: Valutni odbor ostaje, ali će CBBiH biti aktivnija

Okvir monetarne politike neće se mijenjati, osnovni zadatak Centralne banke BiH i dalje će biti očuvanje monatarne i finansijske sabilnosi u zemlji, uz mogućnost traženja modaliteta za intenzivnije uključivanje CBBiH u ekonomski ambijent BiH.
Ovo je u intervjuu za Oslobođenje kazao Senad Softić, novoimenovani guverner Centralne banke BiH.
– Stabilnsot koju pruža valutni odbor, praćena dobro osmišljenim reformama može dovesti do ekonomskog rasta. S druge stane svjesni smo i nedostataka – ograničenog broja instrumenata monatarne politike, da Centralna banka nema ulogu banke posljednjeg utočišta, odnosno kreditora u kranjoj nuždi, da ne može investirati u domaće vrijednosne papire, itd. S obzirom na monetarnu i cjenovnu stabilnost koju pruža model valutnog odbora, smatram da takav model treba zadržati dok se ekonomija ne stabilizira do nivoa da je spremna za liberalniji tip monetarne politike, pojasnio je Softić

Dodao je da će Centralna banka nastaviti uvoditi evrospke standarde i unapređivati procesa rada.

– S obzirom na usvojenu reformsku agendu i opredijeljenost BiH za evropske integracije, mislim da će i Centralna banka morati biti aktivnija. Proces evropskih integracija u BiH primarno i gotovo isključivo se adresira kao političko pitanje stavljajući u drugi plan stručne i tehničke aspekte procesa priključenja. Evropska unija jeste politička unija, ali i ekonomska i monetarna unija, za čije članstvo su postavljeni vlo složeni i zahtjevni kriteriji iz Mastrihta, čije ispunjenje je uvjet za sve potencijalne članice EU da bi postale dio eurosistema, odnosno jedinstvenog monetarnog područja sa zajedničkom valutom, kazao je Softić.
On je naglasio kako će Centralna banka BiH pod njegovim vodstvom očuvati političku neovisnost, na što ga obavezuje i Zakon o Centralnoj banci BiH.

Indikator.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close