Javne ličnostiM plusVisoko

Grujo Lero – “Zlatno pero”

GRUJO LERO
(Visoko, 26.07.1949)

Grujo Lero — “zlatno pero”, kako ga zovu poslije osvajanja ove pjesničke nagrade, najpoznatiji je bijeljinski aforističar i čovjek što je svim svojim bićem odavno Semberac. I on je, kao i mnogi drugi, došao u Bijeljinu i Semberiju i prihvatio ih kao nadoknadu za svoj izgubljeni zavičaj, koji je morao napustiti u vrijeme posljednjeg rata.

Rođen je 1949. godine u Visokom, gdje je njegov otac doselio sa Zubaca (kod Trebinja), iz Hercegovine. U rodnom gradu stekao je osnovno i gimnazijsko obrazovanje, a Filozofski fakultet — Odsjek jugoslovenskih književnosti završio je u Sarajevu. Dugo je radio kao profesor srpskog jezika i književnosti, a zatim kao prosvjetni savjetnik za ovaj predmet. Poslije toga, više od jedne decenije, prisutan je u izdavačkoj djelatnosti — kao urednik, recenzent, jezički redaktor, a potom i lektor na televiziji. Trenutno je zaposlen u Srpskoj novinskoj agenciji — SRNA, u Bijeljini.

Pisanjem poezije počeo se baviti još kao srednjoškolac. Svoje poetske radove objavljivao je, povremeno, u književnim listovima i časopisima: “Naš život”, “Naši dani”, “Odjek”, “Venac”, “Srpska vojska”, “Mostovi”, “Putevi”, “Stvaranje”, “Srpska vila”, “Semberske novine”, te u “Prosvjetinom” Kalendaru.

Zadužbina “Petar Kočić”, Banja Luka — Beograd, objavila mu je 1997. godine zbirku stihova “Izgubljeni zavičaj”. Njegova poezija odaje istinskog pjesnika, školovanog i vičnog pjesničkom umijeću, sa metaforičnim jezikom, kakav rijetko srećemo kod drugih pjesnika. Riječi u svakoj pjesmi toliko su stegnute, sažete, pa je akademik Neđo Šipovac predlagao da ova knjiga nosi naslov “Lapidarium”, a drugi akademik Slavko Leovac, koji je Gruji Leri na prvoj godini studija predavao antičku književnost, za pjesme u zbirci “Izgubljeni zavičaj” rekao da su to “lirski medaljoni”.

Lero se afirmisao i kao aforističar britke i oštre misli, sa neobičnim invektivama i ironijom, što duboko zadiru u život i probleme savremenog čovjeka. U izdanju “Ošišanog ježa” iz Beograda 2001. godine štampao je knjigu aforizama “To isto, ali malo drukčije”. Na “BN televiziji”, u emisiji “Nedeljom popodne”, imao je stalne aforističke trenutke.

Pjesnik Grujo Lero dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja za svoj književni rad, među kojima je i nagrada “Zlatno pero” za najbolju pjesmu, 2001. godine. (Od tada ga zovu “Zlatno pero” — Grujo Lero). Njegova pjesma “Rukovet” nalazi se u antologijskom izboru časopisa “Luča” (Subotica, 1998), a još osam njegovih pjesama uvršteno je u antologiju “Izbor iz poezije i proze RS” (“Školska knjiga”, Novi Sad, 1999). Takođe, zastupljen je i u publikaciji Znamenite ličnosti Republike Srpske, objavljene 2003. godine. Član je Udruženja književnika Srpske.

Živi u Bijeljini.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close