Grujić: Pad direktnih stranih investicija 10,4%,

BiH bilježi priliv od 478 miliona KM stranih investicija, što je za 10,4 odsto manje u odnosu na 2012. godinu, kada je evidentirano 533,8 miliona KM, upozorava direktor Agencije za promociju stranih investicija BiH /FIPA/ Jelica Grujić.

„U prethodnoj godini najznačajnije investicije bile su u EFT Rudnik i termoelektranu `Stanari`, `Mlijekoprodukt` – Kozarska Dubica, `Komsar enerdži` – Ugljevik, „Aneks“ d.o.o. Banjaluka, `Zot“ – Gradačac… naglašava Grujićeva.

Iako je za prošlu godinu predviđan blagi porast priliva stranih direktnih investicija, analize pokazuju blagu tendenciju pada.

„Ulaganja po kvartalima u prošloj godini su bila: za prvi kvartal 301 milion KM, za drugi 146 miliona KM, dok su u zadnja dva kvartala evidentirani skromni iznosi neto finansijske pasive, i to 9,4 miliona KM za treći i 20,7 miliona KM za četvrti kvartal“, precizira Grujićeva.

Riječ je o preliminarnim podacima Centralne banke BiH sa procijenjenim zadržanim zaradama i ti podaci ne obuhvataju sve investicione aktivnosti, pa se do objavljivanja zvaničnih podataka za 2013. godinu mogu očekivati revidirani podaci i za prošlu i za prethodne godine.

Grujićeva naglašava značaj investicija u Stanarima i Ugljeviku i napominje da je EFT grupa na prostoru BiH prisutna od 2005. godine, kada su kao većinski vlasnik preuzela Rudnik lignita „Stanari“ kod Doboja.

Tamo je otvoreno 150 novih radnih mjesta i radi više od 450 stalno zaposlenih, dok nivo proizvodnje premašuje 700.000 tona godišnje.

EFT je prvobitno bio registrovan sa kapitalom iz Danske, ali su u prošloj godini izvršili preregistraciju sa EFT „Holdings aps“ iz Danske na kompaniju EFT „Internešnel investments holdings limitid“ iz Velike Britanije, a obje kompanije su u sastavu EFT grupe.

Direktor FIPE podvlači da je izgradnja Termoelektrane „Stanari“, koja će proizvoditi oko dva miliona megavat-časova električne energije, najveći energetski objekat koji se gradi u posljednjih 25 godina na području BiH.

Početak radova je ozvaničen u proljeće prošle godine prema Ugovoru sa kineskom kompanijom „Dongfang elektrik korporejšn“. Dogovoreni kredit sa kineskim partnerima je ukupno 500 miliona evra, a završetak izgradnje bloka snage 300 megavata očekuje se 2016. godine.

„Ta elektrana će biti prva u BiH koja će u potpunosti koristiti savremene tehnologije i funkcionisati u skladu sa direktivama EU o zaštiti životne sredine“, naglašava Grujićeva.

Ukazujući na ulogu „Komsar enerdžija“ Republike Srpske, ona navodi da ova grupa provodi dva velika projekta u BiH, a to su izgradnja Termoelektrane Ugljevik 3, instalisane snage dva puta 300 megavata i Hidroelektrane „Mrsovo“ od 36,8 megavata.

Osnivač ove kompanije je „Komsar enerdži“ sa Kipra i ovo je najznačajnije ulaganje izvršeno iz ove zemlje u BiH u posljednjih pet godina.

„Prema podacima Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, od ukupnih ulaganja sa Kipra u BiH, koja za period 2009 – 31. mart ove godine iznose oko 70 miliona KM, ulaganje u društvo `Komsar enerdži` Republike Srpske je oko 64,6 miliona KM“, precizira Grujićeva.

Prema njenim riječima, potražnja za električnom energijom u stalnom je porastu, pa samim tim i cijena struje raste, zbog čega je veoma bitno za svaku državu da bude nezavisna od uvoza električne energije, a od značaja je i za sve potencijalne investitore kojima je za rad neophodna električna energija.

„Što se tiče zemalja jugoistočne Evrope, evidentna je zainteresovanost Kine da investira u velike energetske i infrastrukturne projekte. U tom pravcu Kina ima i posebnu kreditnu liniju sa veoma povoljim uslovima upravo za projekte u zemljama centralne i istočne Evrope u iznosu od deset milijardi dolara“ – navodi Grujućeva.

Ona upozorava da su je otežavajuća okolnost – poslovni ambijent u BiH, a karakterišu ga duge i komplikovane procedure, nejasna i netransparentna legislativa, birokratski pristup rješavanju otvorenih pitanja, što su samo neki od problema sa kojima se, generalno, suočavaju svi investitori.

indikator.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close