Gradnjom HE “Vranduk” obnavlja se i Stari grad Vranduk

Generalni direktor Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH Elvedin Grabovića je, u okviru priprema za početak izvođenja radova na gradnji Hidroelektrane “Vranduk” na rijeci Bosni kod Zenice, danas uručio Plan upravljanja za održavanje Nacionalnog spomenika Stari grad Vranduk direktoru Muzeja grada Zenica Arnadinu Jašareviću.

Ovaj nacionalni spomenik nalazi se u neposrednoj blizini buduće hidroelektrane, a planom su definirani modeli za osiguranje kohabitacije novog hidroenergetskog objekta s lokalnom zajednicom.

Osim smjernica za zaštitu kulturne i prirodne baštine planom se doprinosi razvoju ovog područja.

Za održavanje Nacionalnog spomenika Stari grad Vranduk JP Elektroprivreda će investirati oko 150.000 KM, i u skladu s ugovornim obavezama će zaštititi nacionalni spomenik i tvrđavu na Vranduku.

Hidroelektrana “Vranduk” je planirana kao protočno postrojenje, a njenim završetkom proizvodit će tzv. zelena energija, koja će na godišnjem nivou proizvodnje davati više od  96 GWh električne energije. Ovo je, poslije ratnog perioda prvi put da se počinju graditi ovakvi objekti, koji će doprinijeti razvoju elektroenergetskog sistema Bosne i Hercegovine i JP Elektroprivreda kao kompanije.

“Ovo je prvi značajniji kapitalni objekat nakon rata i procijenjene investicije iznose oko 120 miliona KM. Za 20 dana ćemo znati kompanije koje su zainteresovane za projekt po principu ‘ključ u ruke'”, kazao je Grabovica.
(Tender za pretkvalifikaciju za Izgradnju HE Vranduk 20 MW)

Lokalna zajednica je ovdje prepoznale značaj projekta i dale podršku, tako da će se, kroz prateće projekte prijateljskog okruženja, zajedničkim snagama početi gradnja i napokon osigurati da Bosna i Hercegovina ostane energetski neovisna zemlja, kao što je i do sada bila.

Svečanosti u okruženju Starog grada Vranduk prisustvovali su brojni gosti, među kojima Nermin Nikšić, premijer FBiH, predstavnici općine Zenica s načenikom Husejinom Smajlovićem i predsjedavajućim Nebojšom Nikolićem, te predstvnici kompanija i agencija koje su uključene u gradnju projekta.

“Elektroprivreda BiH, kao najveća kompanija u vlasništvu FBiH, je generator daljnjeg industrijskog napretka, ali taj razvoj ne treba biti nauštrb lokalne zajednice i drago mi je da je danas Elektroprivreda ispoštovala i svoju drugu obavezu o očuvanju nacionalnog spomenika, što osim energetskog sektora doprinosi i razvoju drugih privrednih grana”, kazao je premijer Nikšić.

Treba istaći da dolina rijeke Bosne je sredina koja je upravo najbolje prepoznala ogroman hidropotencijal i lokalna zajednica za razliku od nekih drugih sredina, od nekih drugih rijeka, koje su i potentnije nego rijeka Bosna, traži svoj interes.

Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close