-TopSLIDEBiHOpćine BiHPolitika

Građani poručuju da bi gašenje Reumala značilo i gašenje grada

Tmurni oblaci iznad Fojnice: Građani poručuju da bi gašenje Reumala značilo i gašenje grada

Zbog stanja u kojem se trenutno nalazi Reumal u Fojnici zabrinuti su svi, od uposlenika koji su direktno vezani, do privrednika i građana koji su indirektno vezani za ovu ustanovu.

Nakon današnje sjednice Općinskog vijeća Fojnice gdje su usvojeni zaključci da će se pomoć tražiti od Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i nadležnih institucija razgovarali smo građanima ovog gradića. Svi su mišljenja da je situacija u kojoj se nalazi Reumal kobna za privredu i građane Fojnice koji su imali šta ponuditi ostatku države, zemljama regije i Evropi.

Taksista Fuad Kršić u proteklim godinama redovno je znao odvoziti i dovoziti goste Reumala iz Hercegovine, ali i drugih dijelova BiH, zbog čega je njegov posao direktno vezan za rad fojničkog lječilišta.

Foto: E. M./Klix.baFoto: E. M./Klix.ba

“Ja sam mještanin Fojnice i taksiram već 30-ak godina. Blizu 70 posto našeg posla je direktno vezano za Reumal. Osim što bi zatvaranje bilo žalosno zbog 400 radnika koji tu rade, to bi bio i kraj Fojnice kao mjesta, grada, turističkog kapaciteta koji je prepoznat u BiH, Evropi i širom svijeta”, kazao je Kršić.

Privrednici i ugostitelji nisu htjeli pred kameru ističući kako je teško izabrati stranu u ovom slučaju kako između radnika koji su tužili Reumal i onih koji to nisu, a zatim i kantonalne i općinske vlasti. Međutim, mještanin Fehim Zečević sumnja da će doći do zatvaranja Reumala.

Foto: E. M./Klix.baFoto: E. M./Klix.ba

“On je toliko značajan za BiH da bi to bila katastrofa ne samo za ovaj grad već i Bosnu i Hercegovinu. Imamo tri banje koje su relevantne, a gašenje bilo koje banje, s obzirom na broj stanovnika, bila bi katastrofa. Trebale bi federalna, kantonalne i druge vlasti, s obzirom na koronavirus jer se nalazi u ovakvoj situaciji zbog pandemije, pružiti pomoć”, pojasnio je naš sagovornik.

Dodao je kako bi otkazom za 400 radnika bilo dosta porodica ugrožene egzistencije.

Foto: E. M./Klix.baFoto: E. M./Klix.ba

S druge strane ljekari koji su uposleni u Reumalu podijeljenih su mišljenja, zbog cijele situacije ističu kako bi se mogao pronaći kompromis oko isplaćivanja potraživanja na osnovu kolektivnih ugovora koje je potpisao kantonalni ministar čime je Reumal bačen u veća finansijska opterećenja.

Oni koji nisu tužili Reumal mišljenja su da nije pravo vrijeme za to s obzirom na pandemiju i cjelokupnu situaciju, ali nisu isključili da neće tužiti i oni kada za to bude povoljna situacija.

Klix

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close