Gradimir Gojer: BiH je zemljopisni prostor bez države

Bosanskohercegovački pozorišni režiser i književnik Gradimir Gojer, koji se danas kao uvodničar obratio na sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99, govoreći na temu “Kultura patriotizma i patriotizam kulture”, rekao je da je Bosna i Hercegovina zemljopisni prostor bez države, te da narodi koji nemaju razvijenu kulturnu svijest o svom državotvornom biću ne mogu ni imati državu.

Kazavši da je tema o kojoj danas govori “tema svih tema trenutno u BiH”, Gojer je rekao:

“Bosna i Hercegovina je danas isključivo zemljopisni pojam, ona je uz to i međunarodno priznata članica Ujedinjenih naroda. Međutim, ja bih tu završio svu priču o državi Bosni i Hercegovini, jer iako u svim svojim tekstovima bilježim državu sa velikim D kad spominjem BiH, nažalost vjerovatno sam posljednji zabludjeli Bosanac i Hercegovac koji to tako čini”.

Prema njegovim riječima, BiH je država tri konstitutivna naroda i građana, ali nije država tri kulturna entiteta, to je država u kojoj isključivo trijumfira šund i kič, koji direktno potpomaže oligarhijama na vlasti koje imaju samo jedan cilj, a on je “pljačka”. Gojer smatra da zbog svega toga kultura ostaje u petom planu.

Odgovarajući na pitanja novinara, Gojer je kazao da vlade na nivou kantona u BiH, zbog ovakve situacije moraju redom podnijeti ostavke.

“Ostavku mora podnijeti Vlada Federacije, koja bi trebala da bude konstituens federacije i na kraju ostavku mora podnijeti Sredoje Nović, u čijem resoru je između ostalog i kultura. I to je jedna od glupih stvari koje je donio Daytonski mirovni ugovor, da je ministarstvo u kojem je kultura ustvari jedan mutant koji ne znači ništa u ovoj državi, koji ustvari znači gašenje kulturnih institucija sa državotvornim prefiksom. Ja tvrdim da je takvo ministarstvo stvoreno da bi se uništile tapije na državnost Bosne i Hercegovine”, poručio je on.

Kazavši kako ministri ne rade u osobno ime, oni rade i u osobno ime, ali da su oni predstavnici vladajućih oligarhija, te da za njih kultura ne predstavlja ništa, Gojer je podsjetio i na izjavu srbijanske glumice Jelene Ćuruvije, koja je kazala da “zemlja bez kulture nije postojeća država, mi bez kulture ne možemo biti država, ne možemo ući u onaj krug civiliziranih država”.

Prema riječima Gojera, za to “nema alternative zato što političkim oligarhijama odgovaraju neprosvijećeni građani, nekulturni građani, građani koji ne znaju ništa o svojoj korjenici da su Bosanci i Hercegovini”.

“Oni ne smiju saznati da su Bosanci i Hercegovci, oni moraju da znaju da su samo Srbi, da su samo Hrvati ili da su samo Bošnjaci, ne daj Bože da su i ostali”, rekao je Gojer, uputivši apel građanima da smjene aktuelnu vlast.

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close