Građanska Fronta – Da li Željko Komšić može biti novi lider građanskog bloka u BiH?

Ako je SDP izdala svoje principe stvarajući saveze sa zločinačko-kriminalnim strukturama na nivou FBiH, to su isto uradile i SDU  i Naša Stranka u vladi Sarajevskog kantona. Nikada još od 1995. do danas građanska opcija u BiH nije bila bijednija, tako da trenutak osnivanja Građanske Fronte ide u korist Komšića, Bajrovića, Bećirovića i drugih budućih stranačkih tenora.

 

Piše: Osvit Seferović

Osnivačka skupština nove političke formacije – Građanske Fronte,  održat će se danas u Sarajevu. Željko Komšić, član Predsjedništva BiH,  će nakon nekoliko mjeseci soliranja opet moći računati na podršku jedne stranačke infrastrukture koja će  uglavnom biti sačinjena od razočaranih sdpeovaca.

Istina, nije bilo teško razočarati se u politiku SDP-a u zadnje tri godine. Nakon velikih očekivanja i odličnih rezultata kojima je najviše doprinijeo upravo Komšić, socijal-demokrati na vlasti nisu uspjeli odoliti starim balkanskim boljkama kao što su nepotizam i bahatost. Ako se tome pridoda i savez sa strankama sa stravičnim naslijeđem, nedostatak bilo kakvih progresivnih ideja i, najvažnije,  konkretnih rezultata ne treba čuditi što se najprosvjetljeniji dio bh. stanovništva danas osjeća izigranim i prevarenim.

Upravo će na tu kartu igrati Željko Komšić. Ako je SDP izdala svoje principe stvarajući saveze sa zločinačko-kriminalnim strukturama na nivou FBiH, to su isto uradile i SDU  i Naša Stranka u vladi Sarajevskog kantona. Nikada još od 1995. do danas građanska opcija u BiH nije bila bijednija, tako da trenutak osnivanja Građanske Fronte ide u korist Komšića, Bajrovića, Bećirovića i drugih budućih stranačkih tenora.

Nova formacija će se bez sumnje predstaviti javnosti kao jedina istinska građanska opcija i jedina moguća politička alternativa trenutnom  katastrofalnom ekonomskom i moralnom stanju u zemlji. Građanska Fronta će moći računati i na podršku  mnogih  prozapadnih organizacija iz bosanskohercegovačkog nevladinog sektora među kojima treba istaknuti Koaliciju 1. Mart koju vodi Emir Suljagić, bivši kantonalni ministar,  dobar prijatelj Željka Komšića i budući simpatizer ako ne i visokopozicionirani fukcioner nove stranke.

Po pitanju vanjske politike, Građanska Fronta će biti izrazito euroatlantski nastrojena i to više atlantski nego euro – nekoliko zadnjih intervjua Željka Komšića jasno potvrđuju privrženost i odanost američkim pogledima na svijet i želji da se BiH što  prije moguće priključi NATO paktu. Na unutrašnjem planu, najveći sukobi novu stranku čekaju u njenom odnosu prema Republici Srpskoj i oslabljenom Dodiku po uzoru na odnos RS-a i Koalicije 1. Mart. Takav stav, koji se čini najizgledniji,  podsjeća pomalo na stav Harisa Silajdžića i Stranke za BiH prema manjem entitetu, pa možda iz njega treba i izvući neke pouke, naročito iz činjenice da Stranka za BiH u političkom pejzažu Bosne i Hercegovine više gotovo i ne postoji…

Idućih dana raspolagaćemo sigurno sa većim brojem informacija o stranačkoj  strukturi i ciljevima, do tada možemo biti sigurni u dvije stvari:

Pod jedan, BiH se sigurno nalazi na kraju jednog ciklusa kada su svi građanski opredijeljeni državljani BiH svijesni da je zapravo sam Ustav, krojen za nacionaliste,  najveći problem u  uspostavljanju bilo kakve zdrave političke alternative u Bosni i Hercegovini. Željko Komšić i njegove pristalice upadaju u pomalo prazan prostor u kojem će se morati boriti i protiv političkih neprijatelja, ali i protiv samih pravila sistema (Ustav, izborni zakon itd.) što svakako neće biti lak posao.

Pod dva, dosljednost Željka Komšića u odnosu na izborna obećanja i beskompromisan kurs koji je rezultirao njegovim odlaskom iz SDP-a ubrzo će biti politički kapitalizirani. Idući opšti izbori u BiH 2014. ostavljaju Građanskoj Fronti godinu i po dana da strukturiraju svoj diskurs, bazu i ambicije i da ponovno udahnu život umirućoj ideji o Bosni i Hercegovini kao građanskoj zemlji ravnopravnih pojedinaca – to je u ovom trenutku važna i odgovorna zadaća, zato je vijest o formiranju Građanske Fronte dobra vijest za sve nas, građanski opredijeljene bosanskohercegovačke državljane.

tačno.net

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close