Građani, pazite koje humanitarne proizvode kupujete i kome ide novac

Na ulicama naših gradova svakodnevno možete sresti ulične prodavače koji vam nude čestitke, slikovnice ili časopise, a čijom kupovinom se, kako kažu prodavači, finansira rad ustanova poput Zavoda Drin, Dječijeg doma na Bjelavama… No, na poleđini proizvoda uglavnom piše kako samo “dio prihoda” ide određenoj ustanovi ili udruženju. Koliko zapravo novca ode u prave ruke, odnosno onima kojima je neophodan, a pod čijim imenom se artikli prodaju.

Na području sarajevskih općina Stari Grad i Centar vrši se prodaja čestitki i slagalica za Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica Drin.

“Imamo ugovor sa Prokart firmom iz Bijeljine. Svi njihovi predstavnici su akreditovani. Napravljeno je 1.000 komada čestitki i 1.000 komada slagalica. Od cijene (3-5 KM op.a.) nama ide 20 posto, a koliko je to novca znat ćemo kada nam legne prva uplata, jer je akcija tek počela”, rekla je za Klix.ba Amela Mujagić iz Odjela za projekte, donacije i odnose s javnošću Zavoda Drin.

Početkom ove godine na ulicama su bile i čestitke Dječijeg doma na Bjelavama, ali je ta akcija trebala trajati 20-ak dana. No, prema izjavama građana, čestitke su prodavane i nakon tog perioda.

“Sve što se sada prodaje u ime Dječijeg doma na Bjelavama je laž i upozoravam građane da to ne kupuju. Imali smo jednu akciju, gdje smo prodavali čestitke s podružnicom firme Prokarta, ali smo raskinuli taj ugovor nakon 20-ak dana, jer smo imali pritužbe građana”, rekao je za Klix.ba v.d. direktora Saudin Đurđević, dodavši kako je od 3 KM, koliko je koštala čestitka, Domu išla samo 1 KM.

Zavod za zaštitu djece i omladine Pazarić također je imao svoje akcije, ali su sarađivali s nevladinim udruženjima.

“Ukoliko je, naprimjer, zarađeno 5.000 KM, Zavodu je išlo oko 2.000 KM, a ostalo su bili troškovi štampanja, prijevoza i slično. Izuzetno cijenimo volontere koji ne žele naplatiti svoj rad kako bi bila veća dobit Zavoda”, rečeno nam je u Zavodu Pazarić.

Da bi predstavnici udruženja, ustanova ili firmi mogli prodavati ove artikle na ulici, moraju dobiti dozvolu Službe za prostorno uređenje i komunalne poslove općine.

“Udruženja ili ustanove podnose zahtjev općini, gdje navode datum, vrijeme, kao i svrhu prodaje. Ukoliko su u pitanju akcije humanitarnog karaktera to se ne naplaćuje”, rečeno je za Klix.ba u Službi za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar.

Dakle, iz svega navedenog se može zaključiti da najviše 25 posto novca ide ovim ustanovama, odnosno osobama pod čijim imenom se artikli prodaju, dok 75 posto ide firmi koja proizvodi te artikle.

Iz javnih ustanova savjetuju da dobro pogledate akreditaciju osoba koje vrše prodaju, jer na njoj treba pisati ime i prezime osobe koja vrši prodaju te ime firme. Također, osoba mora imati ugovor koji je potpisala firma sa ustanovom ili nevladinom organizacijom. Ukoliko uočite nepravilnosti ili vidite da osobe prodaju određene artikle pod imenom ustanova ili udruženja, a za to nemaju dozvole, slučaj prijavite nadležnim institucijama. Ukoliko imate nedoumica nazovite udruženje ili ustanovu pod čijim imenom se prodaju artikli. Prije svega obavezno pročitajte šta piše malim slovima na poleđini artikla.

(Klix.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close