Građani od države potražuju preko milijardu KM

Građani Bosne i Hercegovine od države, putem 3.073 parnice, potražuju 1.407.204.376 KM, navedeno je u izvještaju Pravobranilaštva BiH. Međutim, koliko će im biti isplaćeno, odredit će Sud BiH.

(Oslobođenje)

Radnopravni sporovi

Tokom 2012. godine, kako je kazao državni pravobranilac Mlađen Mandić, Pravobranilaštvo BiH je zaprimilo 2.846 predmeta, što uz predmete zaostale iz prethodnih godina čini ukupno 6.441 predmet na kojem je ova institucija radila. U  izvještaju o radu Pravobranilaštva BiH navodi se da je prošle godine, od ukupnog broja predmeta u radu, riješeno njih 2.394 ili 37,2 posto, dok je u ovu godinu preneseno 4.047 predmeta ili 62,8 posto, od čega je najviše parničnih predmeta 2.548. Slijede neriješeni izvršni predmeti 1.109, te jedan sa elementom inostranosti.

– Mali je broj onih koji dobiju bitku protiv države, njih oko deset do 20 posto uspiju. Osnovni zadatak Pravobranilaštva je da štiti interese BiH po pitanju imovine i imovinskih prava. Država je tužena za preko milijardu KM, ali to ne znači da će toliko biti i dosuđeno. Pravobranilaštvo je tu da brani institucije, drugi da tuže, traže svoja imovinska prava, a Sud je taj koji određuje na koji način i kako će presuditi, naglasio je Mandić, te dodao da, ukoliko bi država izgubila sve parnice, ne bi ih mogla isplatiti, s obzirom na to da godišnji budžet BiH bez vanjskog duga iznosi 950 miliona KM.

Prema njegovim riječima, najviše je tužbi iz radnopravnih sporova, oko 90 posto.

– Radi se o tome da u institucijama BiH dolazi do, po mom mišljenju, nestručnog rada sekretara, odnosno pravnika u institucijama BiH koji primaju zaposlenike, a onda ih otpuštaju nezakonito i bez potrebe i zato imamo ovoliko radnopravnih sporova u kojima je, nažalost, čak i u tom dijelu uspjeh tuženih strana od deset do 20 posto. Znači, dva i po miliona tuženih su dobila oko 340.000 KM do današnjeg dana, istakao je Mandić, naglasivši da sporovi traju godinama, te da je do sada završena 221 tužba, 40 su dobili tužioci, a ostalo BiH.

Vrhunski pravnici

Državne institucije građani tuže i zbog smanjenja plaća, neobračunatih naknada, nedobivenog regresa. Međutim, bitka koju pravobranioci uvijek izgube je zbog nezakonitog lišavanja slobode.

– Ako Sud uhapsi neko lice i u pritvoru ga drži duže vrijeme, a nakon sudskog postupka bude oslobođen, pravosnažna sudska presuda je neoboriva činjenica i država u tom slučaju mora platiti. Međutim, dešava se često da država kasni s isplatom, pa biva ponovno tužena i tada iznosi rastu, naravno, zbog kamata. Sve to čini finansijsku štetu, kazao je Mandić, i naglasio da BiH, u principu, dobiva pravne sporove samo iz razloga što u Pravobranilaštvu BiH rade vrhunski pravnici.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close