-TopSLIDEKulturaVisoko

Grad Visoko samoproglašava se i uvršatva “u kulturno islamsko naslijeđe Evrope”

” Služba za lokalni ekonomski razvoj, komunalne poslove, zaštitu okoline i javne nabavke je u saradnji sa autorom Adisom Tanovićem uvrstila dvije džamije u kulturno islamsko naslijeđe Evrope, naime radi se o Bijeloj džamiji i Tabačkoj džamiji.”

( Adis Tanović rođen je u Sarajevu 1979. godine. Zaposlen je na Međunarodnom aerodromu “Sarajevo”. U slobodno vrijeme putuje svijetom, fotografira, piše reportaže i tekstove o prirodnom i kulturnom naslijeđu. Autor je brojnih knjiga i fotomonografija.)

Da je ovdašnja vlast prešla granicu zdravorazumnosti nije nikakva nova vijest, ali činjenica da se vrše samoproglašavanja i uvršatavanja “u kulturno islamsko naslijeđe Evrope” je očit primjer da se neko ovdje dobrano zajebava sa zdravim razumom i mentalnom higijenom građna.

Integralno preuzeta informacija, a prosudite sami;

Šerefudinova Bijela i Tabačka džamija uvrštene u kulturno islamsko naslijeđe Evrope

Služba za lokalni ekonomski razvoj, komunalne poslove, zaštitu okoline i javne nabavke je u saradnji sa autorom Adisom Tanovićem uvrstila dvije džamije u kulturno islamsko naslijeđe Evrope, naime radi se o Bijeloj džamiji i Tabačkoj džamiji.

Adis Tanović je autor tri izdanja knjige Turistički vodič kroz Bosnu i Hercegovinu, četiri izdanja fotomonografije BIH, pet izdanja Turističkog vodiča kroz Sarajevo, Turističkog vodiča kroz Mostar, sa dodatkom Fotobilazak Hercegovine, te knjiga Vaš vodič kroz Tursku, Kako putovati Evropom, Rim-vječni grad i Islamsko kulturno naslijeđe u Evropi.

Autor govori o mjestima sa graditeljskim naslijeđem islama. Islamsko arhitektonsko naslijeđe u Evropi sačuvano je uprkos brojnim brutalnim napadima i sistematskom uništavanju, a danas, možda više nego ikada prije u evropskoj historiji, počinje se stvarati svijest o njegovoj važnosti.

521

Od Španije do Bosne i Hercegovine i Grčke postoje brojna mjesta na kojima se mogu vidjeti sačuvani primjeri vrhunske islamske graditeljske umjetnosti.

Na listi vrhunske islamske graditeljske umjetnosti se našao i Grad Visoko, odnosno Šerefudinova Bijela džamija i Tabačka džamija koja se nalazi na lijevoj obali rijeke Fojnice u centru Visokog. Tabačku džamiju sagradili su visočki tabaci – kožari u prvoj polovini 17. stoljeća na periferiji nakadašnje čaršije u vremenu ekspanzije tabačkog (kožarskog) zanata u Visokom. Proglašena je za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. Šerefudinova Bijela džamija ima veliku arhitektonsku važnost za grad i okolinu.

Arhitekt džamije je Zlatko Ugljen. Prvi put je izgrađena 1477. godine, a sadašnji izgled je nakon potpune rekonstrukcije dobila 1980. godine. Najbitnija nagrada je došla 1983. godine, kada je djelo Zlatka Ugljena dobilo prestižnu Aga Khanovu nagradu za arhitekturu. Stručnjaci su nagradili Šerefudinovu džamiju zbog njenog stvaralaštva i sjajnosti, kao i zbog njene originalnosti i novih pristupa u gradnji.

U 2007. godini dobila je još jedno bitno priznanje od mađarskih arhitekta, koji su ocijenili da je Bijela džamija u Visokom među tri najbolje dizajnirana sakralna prostora u Evropi.

Press Grada Visoko

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close